Finanspolitisk finte udskyder nye ulandsbesparelser

ANALYSE: Ulandsbistanden slipper i første omgang for besparelser for 761 millioner, selvom pengene reelt ikke er der. Regeringen håber, deres asylstramninger giver luft i budgettet.

25.000 asylansøgere i 2016 er dyrt for udviklingsbistanden – så dyrt, at regeringen ikke har fundet alle pengene endnu.

Asylansøgerne vil nemlig koste ca. 4,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden i 2016, har regnedrengene i Finansministeriet fundet frem til. Og det er 1,5 milliarder mere end først antaget, før regeringen hævede asylprognosen. 

Men ovre i Udenrigsministeriet afsættes kun ca. 3,75 milliarder kroner til den post, der tages fra udviklingsbistanden. Dermed vælger regeringen at overbudgettere på udviklingsbistanden - det betyder, at man venter med at nedsætte bevillingsniveauet og først foretager den konkrete udmøntning senere samme år.

Hvis ikke de penge skal mangle senere i 2016, kræver det især, at prognosen for antallet af asylansøgere ligget væsentligt under det, som regeringen selv forventer. Der kan også være ekstra penge at hente i form af projekter, der ikke bliver til noget - men det sker sjældent i den størrelsesorden, som det ville kræve for at få budgettet til at hænge sammen.

Regeringen har dog fundet besparelser for en milliard kroner ved at skære ned på en støtte til flere lande og projekter. Men oveni har regeringen valgt at prioritere ca. 300 millioner kroner til nødhjælp i og omkring Syrien. Derfor skulle man faktisk finde 1,8 milliarder kroner.

Som at tisse i bukserne
Dermed kan den finanspolitiske finte fra regeringen ende få samme effekt, som når man tisser i bukserne for at holde varmen. Det kan nemlig blive en kortvarig udsættelse af de besparelser, som kan risikere at komme senere i 2016, hvis regeringens egen asylprognose skulle holde stik. 

Og hvis der er noget den eneste tid viser, er det, at det er umuligt at spå om antallet af asylansøgere.

Venstre landede i sommerferien kort efter regeringsdannelsen en række stramninger på asylområdet, der skulle sætte en prop i tilstrømningen af asylansøgere, som året havde forinden nåede det højeste niveau siden midten af 90’erne.

Asylstramningerne skulle gøre det mindre attraktivt at søge mod Danmark, var analysen fra regeringen. Derfor sænkede man blandt andet ydelserne til asylansøgere markant til langt under kontantsniveauet.

Ikke til at forudse
Men viste sig at blive alt andet end en "straksopbremsning", som Venstres ledelse selv kaldte det. I stedet er antallet af asylansøgere til Danmark – og resten af Europa for den sags skyld – fortsat med at buldre afsted, så statsminister Lars Løkke Rasmussen allerede i starten af november måtte erkende den foreløbige asylprognose for 2016 var overskredet.

Dermed måtte regeringen i al hast opjustere prognose fra 15.000 til 25.000 asylansøgere. Pengene hertil bliver taget fra udviklingsbistanden, der dermed skulle skæres med yderligere 1,5 milliarder kroner – ud over de 2,9 milliarder kroner, regeringen allerede havde skæret væk.

Regeringen har varslet yderligere 34 stramninger på asylområdet. Og dersuden er det værd at nævne, at EU har landet en aftale med Tyrkiet, der får tre milliarder euro for at sikre, at tilstrømningen af asylansøgere mod Europa bremses. Men om de tiltag virker eller ej, vil end ikke regeringen love.

Venstre-regeringen er ikke de første, der overbudgetterer på den konto for at få pengene til at passe. SR-regeringen gjorde det samme sidste år, bare med en halv milliard kroner, som Venstre allerede har hevet tilbage i statskassen – og ikke til bistanden, som den tidligere regering havde lovet.

Forrige artikel Stigende bekymring for stilstand i klimaforhandlinger Stigende bekymring for stilstand i klimaforhandlinger Næste artikel Regeringen mangler finansiering af nye asyludgifter Regeringen mangler finansiering af nye asyludgifter