Driftssikker minister overtager fastlagt kurs

NY MINISTER: Fem ministre har haft ansvaret for bistanden, siden hun sidst var udviklingsminister. Nu er Ulla Tørnæs (V) tilbage næsten syv år senere. Politikken er dog lagt for den erfarne minister, der overtager en beskåret opgaveliste.

Danmarks historiens største besparelser på udviklingsbistanden er udført, og en ny udviklingspolitisk strategi ligger stort set klar.

Og heller ikke i regeringsgrundlaget er der nyt på det område.

Sporene til de kommende års danske udviklingspolitik er med andre ord allerede lagt af Venstres Kristian Jensen, der siger farvel til udenrigsministerposten, efter cirka 17 måneder på Asiatisk Plads, for at blive finansminister.

Til at køre udviklingspolitikken videre, vender en gammel kending tilbage – nemlig Ulla Tørnæs, der tidligere har siddet fem år på posten fra februar 2005 til februar 2010, hvilket er rekord for en udviklingsminister.

”Der ligger næsten en færdigformuleret udviklingspolitisk strategi, som jeg glæder mig til at arbejde videre med. Jeg kender ikke præcist elementerne endnu. Men jeg forestiller mig, at jeg kan se mig selv i det,” siger hun.

Kristian Jensen har med stor iver har arbejdet på strategien, som forventes for første gang nogensinde at gøre udviklingspolitikken forligsbelagt.

Men samtidig er indholdet også på lange stræk en reformering af dansk udviklingsbistand – især et stort fokus på at skabe job og vækst i udviklingslandene samt historisk store beløb til nødhjælp fremadrettet er blandt de mest væsentlige elementer i den nye strategi.

Har du dine egne mærkesager, eller skal du mest fortsætte den linje, der er lagt?

”Der vil nok være nogle nuancer – vi er to forskellige personer. Men jeg skal lige have mulighed for at se den politik, som Kristian har formuleret,” siger Ulla Tørnæs.

Siden 54-årige Ulla Tørnæs sidst sad i Udviklingsministeriet, har fem ministre haft ansvaret for udviklingsbistanden.

Men med Ulla Tørnæs får ministeriet en minister, der er kendt for sin driftssikkerhed. Omvendt er hun ikke kendt for sit karisma, og med en profileret LA-formand som Anders Samuelsen på udenrigsministerposten, risikerer hun at ryge under radaren den kommende tid, hvor det mest af alt handler om at implementere udviklingspolitikken, mere end at udvikle den.  

En svagere minister-portefølje
Desuden får udviklingsminister Ulla Tørnæs en svagere portefølje, end det længe er set for den ministerpost.

Handelsdelene, som mange ellers havde troet skulle lægges sammen med udviklingsdelen til én ministerpost, kommer til at ligge hos Anders Samuelsen. Det er især overraskende, fordi det eksplicit i regeringsgrundlaget er nævnt, at handel og udvikling "uløseligt hænger sammen".

Anders Samuelsen får desuden også ansvaret for bistanden til Palæstina og kommer til at tage sig af Det Dansk-Arabiske Partnerskabsinitiativ samt naboskabsprogrammet. De områder har ellers tidligere været delt mellem udenrigs- og udviklingsministerposten.

Ulla Tørnæs har siddet på en lang række ministerposter. Hun kommer fra en post som uddannelses- og forskningsminister og har tidligere også været undervisningsminister i 00'erne.

Vender hjem
Ulla Tørnæs glæder sig til ”at vende hjem”, som hun selv siger.

”Jeg ved om nogen, hvilken forskel dansk udviklingsbistand gør derude, og hvordan den er med til at skabe forandring for rigtig mange,” sagde hun under ministeroverdragelsen i Udenrigsministeriet.

Især glæder hun sig til at arbejde med kvinders rettigheder på globalt plan, som nu bliver en af hendes mærkesager igen.

”Der er stadig en rigtig god grund til at sætte fokus på kvinders rettigheder – det er vigtigt, at de får ret til blandt andet at bestemme over egen krop og antallet af børn, fordi al erfaring viser, at når man har fat i kvinderne, så spreder det sig som ringe i vandet som positive forandringer for hele samfundet,” siger hun.

Vil det sige mere fokus og flere penge til området?

”Ja. Det satser jeg meget på. Men jeg vil dog gerne finde ud af, hvordan landet ligger. Det har jeg ikke haft mulighed for at se på endnu,” siger hun.

En allieret i Finansministeriet?
Afgående udenrigsminister Kristian Jensen (V) fik ros med på vejen fra departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen samt en regnemaskine i gave, "for det er som om, at Finansministeriet ikke altid regner resten af verden ind," lød det (se Ulrik Vestergaard Knudsens tale til overdragelsen her).

Også Ulla Tørnæs så perspektiver i at have en tidligere ansvarlig for udenrigs- og udviklingsområdet siddende i Finansministeriet, når de store penge skal fordeles.

Begge sagde det naturligvis lidt i spøg. Men sandheden er, at Udviklingsministeriet har oplevet sparerunder næsten uafbrudt i 15 år, bistanden er blevet beskåret med milliarder, og flere og flere udgifter til asylområdet lægges ind under bistanden.

Men ovre i Finansministeriet, hvor Kristian Jensen tog videre efter overdragelsen i Udenrigsministeriet, kom departementschef Martin Præstegaard med et klart billede af forskellen på Udenrigsministeriet og Finansministeriet:

”Noget vil du kende. Noget vil være anderledes. Sprogbrugen er en anden. For os er en ambassade en udgift, ikke en investering – begrebet at dac’e er positivt, ikke negativ. Og det tror jeg, at du vil lære hurtigt,” lød det.

Forrige artikel Slut med Konservatives krav om ulandsbistand Slut med Konservatives krav om ulandsbistand Næste artikel Globalt Fokus finder ny sekretariatschef