Udenrigsministeriet neddrosler terrorforebyggelse og nedrustning

BESPARELSER: Trods løfter om det modsatte fra Venstre svækkes Udenrigsministeriet, der nedlægger og neddrosler arbejdsopgaver. Blandt andet terrorbekæmpelse, Mellemøsten, nedrustning samt klima får med sparekniven. Radikale kalder det horribelt.

Det får tydelige konsekvenser for Danmarks internationale engagement, at regeringens bistandsbesparelser har pålagt Udenrigsministeriet at nedlægge hver 10. stilling.

Flere af Udenrigsministeriets opgaver skal således enten sløjfes eller neddrosles som følge af de milliardbesparelser, der trådte i kraft med finansloven for 2016.

Ministeriets administrative ledelse med departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen i spidsen fremlagde internt onsdag 3. februar 2015 i ministeriet en ny plan for, hvordan man vil implementere besparelserne og afskedigelserne. Planen tager udgangspunkt i regeringsgrundlaget og udenrigsminister Kristian Jensens (V) ønsker.

Eksempelvis dropper ministeriet helt sit arbejde med nedrustning og i Balkan-landene, mens man skruer ned i Mellemøsten og Østeuropa samt på ligestillingsarbejdet, CSR-rådgivning og terrorbekæmpelse, erfarer Altinget.

Før valget lovede Venstres daværende udenrigsordfører, Søren Pind, at man ellers ville styrke Udenrigstjenesten med 70 millioner kroner.

Men med besparelserne i Udenrigsministeriet begår Venstre ”et vaskeægte løftebrud”, mener tidligere udenrigsminister og udenrigsordfører for Radikale, Martin Lidegaard.

”Det er horribelt og ikke til at forstå, at man skærer eksempelvis i naboskabsprogrammet og i Mellemøsten, som verden ser ud nu med et Mellemøsten i brand og et Rusland i offensiven i Østeuropa. Man skærer helt ind til benet i Udenrigstjenesten, der står markant svækket tilbage,” siger han.

Martin Lidegaard lover, at ”besparelserne ikke var sket på hans vagt”, men omvendt vil han ikke garantere, at alle besparelser bliver tilbageført, hvis Radikale kommer i regering.

Det Arabiske Initiativ skæres ned fra syv til fire lande, der får støtte. Og Naboskabsprogrammet skal udelukkende støtte projekter i Ukraine og Georgien, hvor Rusland er mest aktive. Tidligere var naboskabsprogrammet i syv land som Kosovo og Moldova. Begge programmer er i øvrigt halveret af regeringen.

Fra aktivister til reaktionære
Og de nye besparelser får konsekvenser for Danmarks evne til at agere på den internationale scene, lyder det fra professor og ekspert i Danmarks Udenrigstjeneste Martin Marcussen fra Københavns Universitet.

”Man får det, man betaler for. Det er voldsomme besparelser for en Udenrigstjeneste, der allerede bløder efter mange sparerunder. Vi får en Udenrigstjeneste med færre muskler,” siger han.

Ifølge Martin Marcussen bliver endda ”en noget tynd Udenrigstjeneste set i et skandinavisk perspektiv,” fordi Danmark har skåret langt mere end andre lande.

I det hele taget har Udenrigstjenesten skåret så meget ind til benet, at politikernes forståelse af, hvad Danmark kan internationalt, bør genovervejes, mener han:

”Spørgsmålet er, om Danmark stadig kan klare sig bedre internationalt, end vores størrelse berettiger til. Politikerne tænker stadig, at Danmark kan føre en aktivistisk udenrigspolitik. Men det her trækker i retning af en mere reaktiv og kortsigtet udenrigspolitik.”

Mærkelig timing
I det hele taget kalder Martin Marcussen ”det meget mærkeligt”, at de her besparelser kommer, før regeringens udenrigspolitiske gransker, Indien-ambassadør Peter Taksøe-Jensen, er klar med sine anbefalinger til fremtidens danske udenrigspolitik.

”To af de ting, Peter Taksøe-Jensen netop har påpeget som vigtige kerneopgaver for dansk udenrigspolitik, er jo netop arktisk og Danmarks nærområder. Så det undrer mig, at man allerede nu vil skære på klima, der også handler om arktisk, og naboskabsprogrammet og Det Arabiske Initiativ, der handler om Danmarks nærområder,” lyder det.

Martin Marcussen sidder i den følgegruppe, som skal være med til at rådgive og komme med input til Taksøe-anbefalingerne. 

Regeringen valgte at skære ca. 2,9 milliarder kroner af udviklingsbistanden, der har betydet, at ministeriet har skulle skære 200 millioner kroner – hvoraf de 80 millioner kroner tages af lønudgifterne.

Tillidsmand: Tak for at prioritere
Sven Gad, talsmand for AC-tillidsrepræsentanterne i Udenrigsministeriet, er glad for ledelsen og departementschef Ulrik Vestergaard Knudsens håndtering af omstruktureringerne.

”Når man nedlægger hver 10. stilling, kan man ikke løse de samme opgaver. Sådan er det,” siger han og fortsætter:

”Ledelsen har gjort det godt i forhold til nyindretningen af ministeriet. De har ikke bare kørt henover organisationen med grønthøsteren. Man har faktisk foretaget en reel prioritering ved at skære de opgaver væk, der betyder mindst for tjenesten i forhold til regeringens politiske program.”

Sven Gad er ”selvfølgelig meget ked af”, at det overhovedet er nødvendigt at skære.

”At arbejde i UM er andet og mere end et arbejde. Det er vores liv. Men vi lever i et demokrati og må naturligvis tage de beslutninger, som befolkningen pålægger politikerne til efterretning. Nu kommer arbejdet med at implementere det her, og det vil vi som tillidsrepræsentanter selvfølgelig holde øje med, foregår ordentligt over for de kolleger, der bliver berørt,” siger han.

Det var ikke muligt før deadline at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen.

Den nye plan påbegyndes 1. marts og skal være implementeret 1. august 2016.

Forrige artikel EU-parlamentarikere vil have analyse af dansk smykkelov EU-parlamentarikere vil have analyse af dansk smykkelov Næste artikel Løkke giver 688 millioner til Syrien Løkke giver 688 millioner til Syrien