Friis Bach kræver GGGI-redegørelse

DOKUMENTATION: I en skriftlig kommentar siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at han nu vil kræve en redegørelse af sagen om Global Green Growth Institute og den sydkoreanske rigsrevision, der har afsløret korruption og misbrug af offentlige midler.

Udviklingsminister Christian Friis Bach er fortsat på ferie, men han meddeler i en skriftlig kommentar på Udenrigsministeriets hjemmeside:

"Der har været mangelfuld økonomisk styring af Global Green Growth Institute i den tidligere periode, mens organisationen var en sydkoreansk privat organisation, og vi har sat hårdt ind med krav om, at der skulle ryddes op, og at organisationen skulle leve op til internationale standarder og gennemføre en række forbedringer i økonomisystemer og administrative systemer. Revisionsrapporten omhandler de sydkoreanske midler til organisationen. Jeg har ikke haft kendskab til misbrug af danske udviklingsmidler.

I lyset af omtalen og den megen blæst om GGGI har jeg:

- taget initiativ til at den omtalte sydkoreanske revisionsrapport for den tidlige periode bliver offentliggjort;

- bedt om en grundig redegørelse, der også vil blive tilsendt Rigsrevisionen.

Et review anerkender, at der er sket fremskridt, men jeg har bedt om en grundig analyse af systemer for økonomistyring, for intern og ekstern revision, for udbud og indkøb, for lønninger og øvrige udgifter relateret til rejser, møder og konferencer, dagpenge, transport, m.m.

GGGI har skabt resultater, og jeg ser fortsat GGGI som en central og lovende organisation, når det gælder om at fremme grøn omstilling i verdens udviklingslande, og jeg forventer at fortsætte samarbejdet.

Behandling af en ny bevilling til GGGI sker først, når vi er sikre på, at procedurer og praksis i organisationen er i orden. Den hidtidige bevilling blev givet i foråret 2011 af VK-regeringen for en treårig periode og står overfor fornyelse i 2014."

Formanden for GGGI, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen meddelte tirsdag på sin Facebook-profil, at han og direktøren Howard Bamsey søndag kl. 13 afholder et pressemøde i København. Her vil pressen få adgang til alle oplysninger om formandens møde-, rejse- og opholdsomkostninger. 

Forrige artikel Nobels fredspris til OPCW Næste artikel Her er rapporten fra den sydkoreanske rigsrevision Her er rapporten fra den sydkoreanske rigsrevision