R: Glemsel i finansen er skyld i anlægsbesparelser

DEBAT: En ny måde at opgøre offentlige investeringer er skyld i, at anlægsbudgettet skal ned. Derfor er det usandt, når regeringen påstår, at det er på grund af ”rødt overforbrug”, skriver Andreas Steenberg (R).

Af Andreas Steenberg (R)
Transportordfører 

11 milliarder kroner.

Så meget skal spares på sygehusbyggeri, uddannelser eller nok primært infrastruktur i 2017-2019.

Venstre-regeringen omtaler det som ’rødt’ overforbrug, men det er usandt. Finansministeren svarer i et udvalgsspørgsmål til mig, at letbanerne i Aalborg (sparet væk nu), Aarhus, Odense og København samt jernbaner og veje ned til Femern-tunnelen ikke har været regnet med.

Det er de nu, og derfor er budgetterne overskredet. Både letbanerne og landanlæggene til Femern ligger i statslige/offentlige selskaber såsom Sund og Bælt A/S og Aarhus Letbane I/S, og derfor har Finansministeriet ikke regnet det med. Før nu, og så skal der spares!

En skandale
Jeg synes, det er en skandale! Infrastruktur er særligt udsat, fordi Finansministeriets logik er, at det er transportministeriets ’konto’, der er overskredet. Og så er det Transportministeriet, der skal rydde op. Det er jeg frustreret over.

Glemslen i finansen betyder altså, at jeg og mine kollegaer skal ud og aflyse eller udskyde veje, sygehuse eller jernbaner. Vi skal begå løftebrud. Alt sammen på grund af noget teknik og bureaukrati. Det er ikke en rimelig situation at sætte os folkevalgte i. Problemet skal løses, men jeg synes også, vi skal debattere, hvordan i alverden vi er havnet i den situation.

Forrige artikel Vejforening: Brug for langsigtet infrastrukturplan Vejforening: Brug for langsigtet infrastrukturplan Næste artikel Dansk Erhverv: Her er de vigtigste anlægsprojekter Dansk Erhverv: Her er de vigtigste anlægsprojekter