Lad havne skabe de job, Danmark sulter efter

DEBAT: Jyske havne kan være med til at skabe nye job, men det kræver, at der investeres i havnenes massive vækstpotentialer, lyder det fra havnechefer.

Af Leif Jensen, Jørgen Buhl, Steen Davidsen og Birgitte Juhl Svendson
Havnechef i Thorsminde Havn, havnedirektør i Thyborøn Havn, havnechef i Hvide Sande Havn og havnedirektør i Hanstholm Havn.

Hvordan skaber vi nye job? Det er 10.000-kronerspørgsmålet på Christiansborg her små tre måneder før, at tusindvis af danskere falder ud af dagpengesystemet. Stramningerne i dagpengereglerne rammer især grupper med lav uddannelse. Fx tegner 3F'erne sig for godt 8.000 af de 20-30.000 danskere, der risikerer at miste deres dagpenge i 2013.

Udfordringen er, at industri- og produktionsarbejdspladser er forsvundet i tusindvis. Men en række jyske havne kan være med til at skabe de job, som Danmark tørster efter under krisen - hvis der er politisk vilje til at investere i havnenes massive vækstpotentialer.

Nye vækstpotentialer
Ikke alle christiansborgpolitikere har opdaget det, men danske havne har de seneste årtier udviklet sig fra fiskeri- og transportknudepunkter til deciderede erhvervscentre. Mange forskellige produktions- og servicevirksomheder placerer sig på havnene for at få del i den synergi, som havnene skaber.

Derfor er værditilvæksten på kajen exceptionel, og mere end 60.000 danskere arbejder hver dag i de danske havne - flertallet af dem i industri-, produktions- og servicejob. Nogle kommuner henter mere end 10 procent af deres samlede skatteindtægter fra lokale havneaktiviteter, og væksten skabes især i de områder, der af nogle betegnes som Udkantsdanmark.

Netop nu står en række jyske havne qua deres beliggenhed over for nye, unikke vækstmuligheder inden for fiskeri, godstransport, offshore, turisme samt vind- og bølgeenergi. Udnytter vi mulighederne, kan havnene skabe tusindvis af nye industri-, produktions- og servicejob og millionindtægter til virksomheder og kommuner - endda inden for mange af de felter, der er kernen i regeringens grønne omstilling.

Brug for national, politisk vilje
Men det kræver investeringer at skabe nye job. Væksten slumrer, for havnene er ikke fuldt ud gearede til at få del i de nye, lukrative markeder. Derfor planlægger 22 danske havne investeringer på tilsammen 8,5 milliarder i perioden 2008-2015 - både på havnene og i infrastrukturen på land. Der er brug for national, politisk vilje til at løfte en del af disse investeringer.

Allerede nu optimerer vores nabolande deres Nordsø-havne for at få del i de nye markedspotentialer, og de går målrettet efter de markedsandele, som geografisk set er mest oplagte for danske havne. Rykker vi for langsomt, skabes de nye job i stedet på havnene i Stavanger, Rotterdam, Peterhead, Grimsby og Boulogne sur Mer.

Forrige artikel Glistrup-politik, statskommunisme og andet vrøvl fra rastepladsen Glistrup-politik, statskommunisme og andet vrøvl fra rastepladsen Næste artikel Sund fornuft i højere fartgrænser Sund fornuft i højere fartgrænser