EU-regler medfører "lovlig" social dumping

DEBAT: Der er ikke noget i vejen med, at udlændinge kommer til Danmark for at arbejde. Men de skal arbejde på overenskomstlønninger og ikke som beskrevet i Lissabontraktaten, der giver ret til EU-Domstolens minimumslønninger, skriver Ole Nors fra Folkebevægelsen mod EU.

Af Ole Nors Nielsen
Kandidat til Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

I Folkebevægelsen mod EU har vi ikke noget imod, at udlændinge kommer til Danmark for at arbejde.

Men det skal være til fuld overenskomstmæssig løn og ikke som beskrevet i Lissabontraktaten, der giver ret til minimumslønninger fastslået af EU-Domstolen.

Lovlig social dumping 
F.eks kan en udenlandsk bygningsarbejder legalt arbejde for 115,75 kroner pr. time, overenskomsten siger 180 kroner pr. time. En chauffør kan arbejde legalt for 113 kroner pr. time, overenskomsten siger 140 kroner pr. time. Altså "lovlig" social dumping, fastslået af EU-Domstolen.

Varernes fri bevægelighed kan kun lade sig gøre, fordi det er besluttet worldwide, at transport ikke må koste ret meget, f.eks kostede det før krisen 4000 US dollar at sejle en container fra Asien til Europa, i dag koster det 600 US dollar.

Dette har bevirket massivt snyderi i transportbranchen med ulovlig Cabotage-kørsel, udnyttelse af fattige Østeuropæere og grov underbetaling.

EU medfører social dumping
Vældfærdsturisme er et produkt af, at EU arbejder hen imod det forenede Europa, hvor alt skal være ens, vel at mærke på minimumsforhold. EU-kommissæren for økonomi, Olli Rehn, har f. eks udtalt, at lønnen skal nedsættes, fagforeninger skal have mindre magt, og at der skal være et vist antal arbejdsløse for, at lønniveauet ikke overophedes.

Dette har medført massiv social dumping, uden at EU har indført ordentlige kontrolforanstaltninger til at stoppe dette ræs mod bunden, som har betydet, at udenlandsk arbejdskraft bliver betegnet som snydere og snyltere. Dette er ikke fair, da det er kapitalen, der groft udnytter mulighederne for social dumping.

Folkebevægelsen vil arbejde for fuld overenskomstdækning, bedre kontrolforanstaltninger, kæmpe bøder/straffe til snyderne, flere beslutninger tilbage til Folketinget, gennemsigtighed af EU-lovgivnings diktater, som udgør 80 - 90 procent af dansk lovgivning, og ikke mindst oplysninger om konsekvenserne af EU's lovdiktater.

Forrige artikel Mindre piratkørsel kræver begge hænder på rattet Mindre piratkørsel kræver begge hænder på rattet Næste artikel Forsker: Prisdifferentiering i myldretiden løser ikke trængselsproblemer Forsker: Prisdifferentiering i myldretiden løser ikke trængselsproblemer