Yngre Læger: Speciallæger skal i front på akutafdelingerne – og ikke bare som tilkaldevagt hjemmefra

DEBAT: Yngre læger står ofte alene på akutafdelingerne i et arbejdsmiljø præget af travlhed, afbrydelser og højt psykisk pres. Hvis det skal blive bedre, skal speciallægen i front på alle døgnets timer og alle årets dage, mener Yngre Læger.

Af Helga Schultz
Formand, Yngre Læger

Jeg er formand for Yngre Læger, og blandt vores 13.000 medlemmer er de helt nyuddannede læger, som er ansat i Klinisk Basisuddannelse (KBU), der typisk vil være den første ansættelse som læge.

De er dygtige, entusiastiske, teoretisk stærke og grundige, men uden meget klinisk erfaring.

Det er disse læger, som vi sender ud i frontlinjen på hospitalerne: akutafdelingerne.

Det er oftest KBU-læger, som du møder som de første på en akutafdeling. Og de har travlt. For er der noget, som en akutafdeling ikke er, så er det overbemandet.

Tværtimod er det ofte et arbejdsmiljø, som er præget af travlhed, afbrydelser og højt psykisk pres.

På andre afdelinger på hospitalet er spidsbelastningen ofte i dagtiden fra klokken 8 til 16.

Men sådan er det ikke i akutten, hvor der kan være tryk på i alle døgnets timer, på alle ugens dage og hele året rundt.

Yngre læger tager nattevagterne
Hver sjette dag har vores unge læger i gennemsnit aftennattevagter.

I dag er de yngste læger om aftenen og natten flere steder, hvor de udelukkende bliver bakket op af andre læger i uddannelsesstillinger, som altså ikke er speciallæger endnu.

Yngre Læger kræver speciallægen i front på alle døgnets timer og alle årets dage.

Han/hun skal ikke være på tilkaldevagt fra hjemmet, men være lige ved hånden for supervision, koordinering og behandling, når patienterne har brug for en speciallæge, også om natten og 2. Påskedag.

Brug for flere hænder
Vi skal have flere hænder på akutafdelingerne.

Det er typisk på akutafdelinger, at vores vagtbelastningsopgørelser viser, at belastningen er så stor, at overenskomsten ikke overholdes.

For at lave godt lægearbejde gennem aftenen og natten skal man spise, holde pauser og hvile, ellers går det ud over patientsikkerheden og på længere sigt lægernes helbred.

Flere hænder er ikke kun lægehænder. De skal også sidde på sygeplejersker og lægesekretærer.

Med fokus på bedre arbejdsmiljø og speciallægen med i front kan vi få nogle meget bedre akutafdelinger til gavn for patienterne og lægerne.

Forrige artikel Fodterapeuter: Fodplejeres påstande betyder intet for patientsikkerheden Fodterapeuter: Fodplejeres påstande betyder intet for patientsikkerheden Næste artikel Løhde til kritiker: Vi sætter klar retning med ledelsesreformen Løhde til kritiker: Vi sætter klar retning med ledelsesreformen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.