Tal skal bruges korrekt

DEBAT: Tal for dødelighed skal bruges til at måle forbedringer på det enkelte sygehus.

Af Jens Winther Jensen
Formand for Lægeforeningen

Tal for dødeligheden skal bruges af det enkelte sygehus til at måle fremskridt på kvalitet og patientsikkerhed og ikke til at sammenligne kvaliteten i regionerne eller på de enkelte sygehuse; de såkaldte HSMR-tal (Hospitals Standardiserede Mortalitets Rate), som Region Midt har offentliggjort.

Tallene er blevet udarbejdet i forbindelse med Operation Life, der skal forbedre overlevelsen ved indlæggelse på behandling på sygehus ved at sætte ind på seks udvalgte områder, hvor brug af de samme ensartede procedurer øger kvaliteten af behandlingen.

Bruges til at forbedre kvalitet
HSMR-tallene skal gøre det muligt løbende at se, om indsatsen virker på det enkelte sygehus, der selv er medlem af styregruppen i Operation Life. Naturligvis er der et større potentiale for at forbedre kvaliteten på de sygehuse, der har høje HSMR-tal end de, der ligger under gennemsnittet, men der kan også være afgørende forskelle i indlæggelsesmønstre, befolkningens sammensætning osv. fra sted til sted.

Tallene generes automatisk, og det enkelte sygehus kan derfor umiddelbart måle sin egen fremdrift i forhold til overlevelse uden igen at skulle bruge kræfter på at indsamle kvalitetsdata. HSMR er en mulighed for at måle forbedringer i sygehusenes kvalitet og patientsikkerhed, også efter kampagnen er slut. Det er en ny måde at drive sundhedspolitik på, som er spændende, ikke mindst fordi kampagnen i regi af Dansk Selskab for Patientsikkerhed er blevet til i et samarbejde mellem interessenterne i sundhedsvæsenet.

Operation Life, der blev lanceret i midten af april, skal på landsbasis nedbringe antallet af dødsfald på danske sygehuse med 3000 personer i løbet af det halvandet år, kampagnen løber. Det sker efter inspiration fra tilsvarende kampagner i udlandet, hvor der er opnået markante resultater.

Forrige artikel Hvor der er en vilje... Næste artikel Fokus på ambulant behandling Fokus på ambulant behandling
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.