Hvor der er en vilje...

DEBAT: Lægeforeningens formand ser ingen grund til at vente med initiativet på forebyggelsesområdet.

Af Jens Winther Jensen
Formand for Lægeforeningen

Sommerens gode nyhed er, at forebyggelse er kommet så højt op på den politiske dagsorden. Den dårligere nyhed er, at det indtil videre mest er i form af hensigtserklæringer og planer, der fortoner sig et sted henne i slutningen af årtiet. Det sidste er bl.a. udtrykt i regeringens omfattende kompleks af forslag til en kvalitetsreform. Det bør ikke blokere for initiativer, der kan sættes i gang nu.

Ingen undskyldninger
Det er glimrende, at der bliver lagt planer, og at disse planer bliver forberedt gennem indsamling af viden og evaluering af igangværende tiltag. Det er især fornuftigt, fordi en ny spiller, kommunerne, er på banen og skal ind i det fællesskab, der skal løfte denne opgave. Så har jeg vist sagt de pæne ting, som der også er grund til at placere her.

Men det er ikke nogen undskyldning for ikke at gå i gang med initiativer her og nu, og gøre det med nogle meget konkrete ting. Hvis vi går ud fra, at børnene er en af de vigtigste målgrupper, så er her en række forslag. Man kunne f.eks. sørge for, at forbuddet mod rygningen i det offentlige rum blev udstrakt til at gælde alle former for børnepasning også, hvor dette finder stede for offentlige penge i private hjem.

Konkrete forslag, der hjælper her og nu
Man kunne sørge for at opretholde skolelægeordningen ved at gøre det attraktivt for læger at arbejde med den. Fordi der er lægemangel nu, så er der ikke grund til at afskaffe en ordning, der har et solidt forebyggelsesaspekt. I øvrigt er det absurd at præsentere det som et kvalitetsreform forslag.

Endelig kunne man sammen med kommunerne sørge for, at skolebørn fik adgang til nogle sunde sager i hverdagen, og man kunne gennemføre et generelt forbud mod salg af søde sager, sødt vand og andre fedende produkter i institutioner, hvor der kommer børn. Det kunne suppleres med en kodeks eller forbud mod markedsføring over for børn af samme. Desuden kan der sættes ind med mere motion, undervisning etc.

Drop berørings angsten
Det er lavpraktiske ting, som ikke behøver flere evalueringer og ikke burde blokeres af berøringsangst over kommunerne, forældres skepsis eller hensyn til de frie markedskræfter. De er ikke specielt sunde på dette område. På det helt overordnede plan bør berøringsangst over for skattestoppet ikke blokere for de veldokumenterede muligheder i en differentieret fødevaremoms.

Hvis hensigtserklæringerne er mere end skåltaler, så kan skatteministeren sagtens finde en kreativ forklaring på en momsomlægning på samme måde, som det netop er sket med bilbeskatningen. Hvor der er en vilje...                   

Forrige artikel Kritik af økonomiforhandlingerne Næste artikel Tal skal bruges korrekt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.