Styrk psykiatrien og indfør ny behandlingsgaranti

DEBAT: Formand for lægeforeningen opfordrer den kommende sundhedsminister til at koncentrere sig om en ny behandlingsgaranti, en handlingsplan for psykiatrien og nationale kliniske retningslinjer.

Af Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen

Vælgerne har sat deres kryds. Et nyt Folketing er på plads. Og snart også en ny regering med en sundhedsminister, som kan se frem til meget udfordrende opgaver.

Et stærkt ønske fra landets læger er, at sundhedsministeren tager fat på at få gennemført en ny behandlingsgaranti. I en undersøgelse, foretaget før valget af Ugeskrift for Læger, topper en ny behandlingsgaranti klart listen over de aktuelle initiativer, som læger mener, at politikerne bør tage fat i efter folketingsvalget. De urimelige konsekvenser af den nuværende behandlingsgaranti fylder rigtigt meget i lægers hverdag. Derfor vil Lægeforeningen opfordre til, at der gennemføres en behandlingsgaranti, der sikrer, at de mest syge kommer til først, og som omfatter alle patienter - ikke kun dem, der kan få behandling i det private.

Årtiers diskrimination af psykiatrien
En af de første ting, som en ny sundhedsminister også bør kaste sig over, er at få rettet op på årtiers diskrimination af psykiatrien. Det kan kun gå for langsomt. En hel sektor har i årevis kæmpet med for få sengepladser og alt for lang ventetid på at få behandling. En national handlingsplan for psykiatrien skal sikre tilstrækkelig med ressourcer og skabe den sammenhæng i behandlingen af fysisk og psykisk sygdom, som der er brug for. Patienternes fysiske og psykiske tilstand skal vurderes og behandles under ét.

Især på grund af rygning og for meget alkohol dør danskerne alt for tidligt. Kampagner og oplysning er ikke nok. Der skal en langt mere ambitiøs forebyggelsespolitik på bordet. Lægeforeningen mener, at den kommende regering bør præsentere handlingsplaner mod rygning og misbrug af alkohol, som indeholder konkrete mål og håndfaste midler, der virker.

Nationale retningslinjer
Alle patienter i det danske sundhedsvæsen har krav på at få den bedste behandling, uanset hvor de bor. Derfor er det nødvendigt at indføre nationale kliniske retningslinjer. De skal være baseret på den bedste internationale forskning, men samtidig skræddersyede til den måde, som det danske sundhedsvæsen er organiseret på. Nationale kliniske retningslinjer kan også skabe et stærkt fagligt fundament for at tænke nyt og give politikerne et bedre grundlag for at prioritere.

Som fagpersoner kan læger levere et indgående kendskab til sundhedssektoren. Den viden deler vi gerne med en ny sundhedsminister.

Forrige artikel ”NICE” er ikke nice Næste artikel Politikerne skal faktatjekkes bedre
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.