Politikerne skal faktatjekkes bedre

DEBAT: Politikerne har for let spil i deres brug af tal og statistik, mener forskningsleder fra Statens Institut for Folkesundhed. Han kommer her med en række grelle eksempler fra valgkampen.

Af Knud Juel, forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU  

Under valgkampen har en række medier tjekket det faktuelle i politikernes budskaber. Journalisten.dk har lagt samtlige faktatjek sammen fra Berlingske, B.T., Politiken, Jyllands-Posten og DR's Detektor. Blandt de i alt 56 faktatjek var otte hverken falske eller sande eller kunne ikke tjekkes, 14 viste sig at være sande, selv om de måske ikke fortalte hele sandheden, mens medierne kunne tilbagevise 34 påstande, fordi de var decideret forkerte - eller i hvert fald mere falske end sande. Der var altså noget at komme efter.

Inden for sundheds- og socialstoffet er der nok at tage fat på. Der er et hav af sundhedsbudskaber fra mange forskellige sider, og det er altid godt med tjek af fakta. Det kan være svært stof, ja, og der er mange tal, ja, men er det bedre at lade dem gå ufordøjede i avisen?

I forhold til hvad? 
Et enkeltstående tal siger ingenting. Det er i sammenligningen, vi bliver klogere. Helt banalt handler det om at sige "i forhold til hvad". Alle de politiske partier sejrede, hørte vi på valgnatten: Nogle fik flere mandater, nogle kom på regeringsholdet, et parti gik mindre tilbage, end de havde regnet med, for et enkelt parti kunne det kun gå fremad nu. Alle vandt, men de havde forskelligt sammenligningsgrundlag.

"Danskernes middellevetid stiger", har den til enhver tid siddende regering sagt de seneste 20 år. Det er korrekt, men der findes en eftersætning: "men mindre end i andre lande", og så er budskabet pludselig negativt.

De færreste tror, at fødselstallet hænger sammen med antallet af storke. Men det flyder med lignende sammenstillinger. Nu skal pensionsalderen sættes op, fordi vi lever længere. Men vores middellevetid er steget i de seneste 150 år, og i det meste af den periode har der været arbejdet på at få pensionsalderen sat ned. Der er altså tilsyneladende ikke nogen entydig sammenhæng mellem levetid og pensionsalder.

For let spil
En pakke cigaretter kan stige med 10 kroner, uden at det får betydning for grænsehandlen. Det udsagn var baseret på Forebyggelseskommissionens rapport fra 2009 og byggede på beregninger fra Skatteministeriet. Under valgkampen hed det så pludselig, at en pakke cigaretter ikke kunne stige med 10 kroner, også på baggrund af beregninger fra Skatteministeriet. Var det ikke umagen værd at finde ud af, hvad der var op og ned i den sag? Tænk på, hvor mange gange det emne blev berørt i valgkampen.

Politik er i høj grad præget af holdninger, men politikere vil gerne understøtte argumenterne ved hjælp af tal og statistikker. Det samme gælder for debattører. Får de ikke lidt for let spil?

Kære journalister: Flere faktatjek tak.

Forrige artikel Styrk psykiatrien og indfør ny behandlingsgaranti Næste artikel Tre råd til sundhedsministeren
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.