Skal det være kvalitet?

DEBAT: Lægeforeningens formand undrer sig over, at politikerne fortsat bruger pisk, kontrol og genbrug, når de skal forandre sundhedsvæsnet.

Af Jens Winther Jensen
Formand for Lægeforeningen

Der er blevet malet med store pensler, og visionerne om et sundhedsvæsen i verdensklasse har været på alles læber i arbejdet med regeringens kvalitetsreform. Også i regeringens oplæg til den femte og sidste debatrunde om ledelse, medarbejderinddragelse og motivation, der finder sted i denne uge, er der mange flotte ord.

Læger hænges ud
Der er imidlertid langt fra hensigtserklæringernes letsindige omgang med det danske sprog til det, der kommer fra de politiske håndværkere på Christiansborg og i regionerne. Der hedder devisen ikke fornyelse, inddragelse og motivation, men genbrug, mere pisk og mere kontrol. Senest har regeringspartiet Venstre spillet ud med en række forslag om kvalitetsforbedringer hos den praktiserende læge, der består af gamle travere og endnu en gabestok til lægerne.

Hos Danske Regioner har Bent Hansen spillet ud med forslag om lægers videreuddannelse, der går ud på at løse manglen på speciallæger ved kraftigere styring og tvangsforanstaltninger efter engelsk forbillede. Mere pisk og mere kontrol. Man kan spørge sig selv om, hvordan politikerne har forestillet sig, at de kan rekruttere, fastholde og motivere læger med metoder, der mere hører hjemme i "Den store Bastian" end i en kvalitetsreform.

Nytænke kvalitet
Lægeforeningen har på sundhedsområdet spillet ud med en række forslag, der mere fundamentalt tager fat på den måde, som vi tænker kvalitet. Vi har taget udgangspunkt i patienten og beskrevet, hvordan patientrettigheder kan være motoren, der sætter gang i kvalitetsprocessen i sundhedssektoren. Hvis patienterne har lovfæstede rettigheder til en tidssvarende behandling, der er sammenhængende og har en defineret høj kvalitet, og har muligheder for at få disse rettigheder afprøvet, vil det tvinge systemet til at indrette sig på at levere denne kvalitet.

Vi har foreslået, at patienterne får ret til en individuel behandlingsplan, der skal være skriftlig, når det er relevant, og vi har foreslået et nyt klagesystem med en patientombudsmand for sundhedsvæsenet. Gennem alle led skal systemet være lærende, så vi lærer af vores fejl. Vi har foreslået, at der udvikles en helt ny ledelseskultur og gennemføres entydig ledelse på afdelingsniveau i sundhedsvæsenet. Vi har beskrevet, hvordan silotænkningen i sundhedssektoren skal ændres for at skabe sammenhæng for patienten. Vi har sideløbende fremsat en række forslag om, hvordan produktionen af speciallæger kan fremmes.

I lyset af dette er det forstemmende, hvad det indtil videre har inspireret ledende politikere til. Det er godt, at der endnu er nogle runder tilbage.

 

 

 

Forrige artikel Priser steg med 700 procent Priser steg med 700 procent Næste artikel Brug for moderne sygehuse
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.