Brug for moderne sygehuse

DEBAT: Det danske sundhedsvæsen skal have nye bygninger, hvis det skal kunne leve op til patienternes krav. Det mener Bent Hansen.

Af Bent Hansen
Formand for Danske Regioner (S)

Danske Regioner byder på torsdag velkommen til regionernes første generalforsamling i Herning. Det er en begivenhed, som jeg har set frem til meget længe. Ikke kun, fordi der bliver mulighed for at møde alle politikerne fra de fem regioner, men især fordi vi i løbet af de to dage skal drøfte visionerne for den regionale udvikling og fremtidens sundhedsvæsen.

Et moderne sundhedsvæsen
Et af de store spørgsmål er, hvordan vi får indrettet et moderne sundhedsvæsen, der kan leve op til borgernes krav om høj faglig kvalitet og god service.

Udgangspunktet for diskussionen er god. For i dag er ni ud af ti patienter positive, når de skal vurdere deres indlæggelse på et dansk sygehus. Det viser en ny stor undersøgelse, hvor 15.000 patienter har svaret. Resultatet er en klar tillidserklæring fra patienterne, som vi i regionerne er meget stolte af.

Tilfredsheden er tankevækkende, når jeg tænker på, hvor tit netop sundhedssektoren og behandlingen på sygehusene har været under beskydning, ikke mindst i de sidste par måneder. Faktum er jo, at de ansatte gør et godt stykke arbejde, og at patienterne i det store hele er tilfredse.

Men de tilfredse patienter må ikke blive nogen sovepude for hverken politikere eller sygehuse. For at højne kvaliteten i behandlingen yderligere er der brug for to ting: For det første en ny sygehusstruktur, hvor den specialiserede behandling samles på færre akutsygehuse. Og for det andet er der brug for moderne fysiske rammer.

Utilfredshed med de fysiske rammer
Det eneste område, hvor de 15.000 adspurgte patienter, er blevet mere utilfredse end i 2004, hvor undersøgelsen sidst blev gennemført, er i deres vurdering af sygehusenes fysiske rammer. Ikke mindre end hver femte patient synes i dag, at sygehusenes lokaler og bygninger er blevet for dårlige. Det er ganske enkelt et for dårligt resultat. Men patienternes vurdering af bygningerne kommer ikke helt bag på mig. Flere steder er sygehusene i landet ikke fulgt med tiden.

Danskerne behøver ikke fladskærme og designermøbler, når de bliver indlagt på et sygehus. Men de har krav på et minimum af plads, pleje og sanitet. Tiden er simpelthen løbet fra fire-sengs stuer, og to baderum til 18 patienter. Derudover er flere sygehuse i dag så nedslidte, at det går ud over selve behandlingsmulighederne for patienterne. Det drejer sig f.eks. om alt for små stuer, hvor der ikke er nok plads til apparaturet.

Bedre fysiske rammer vil betyde bedre behandlingskvalitet, mere sammenhængende patientforløb, større patienttilfredshed, bedre arbejdsmiljø og i længden mere produktivitet.

Regionerne vil arbejde benhårdt på at skabe et sundhedsvæsen i verdensklasse for alle. Men hvis sygehusene i de kommende år skal imødekomme patienternes og borgernes krav til et moderne og effektivt sundhedsvæsen, så kræver det en ambitiøs og flerårig investeringsplan. Til gengæld forpligter regionerne sig til at leve op til nogle faste mål, f.eks. patienttilfredshed, arbejdsmiljø og produktivitet.

Moderne bygninger og apparatur samt klare mål er vejen til et sundhedsvæsen i topklasse for alle.

Forrige artikel Skal det være kvalitet? Skal det være kvalitet? Næste artikel Nye opgaver til den praktiserende læge
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.