Regionskandidat: Magten skal bringes tilbage til folket

DEBAT: En øget demokratisering af regionerne er en nødvendighed. Alternativet går til valg på at kæmpe for at få flyttet magten væk fra embedsmændene og tilbage til de folkevalgte og folket i regionerne, skriver Rasmus Foged, Regionsrådskandidat for Alternativet.

Af Rasmus Foged
Regionsrådskandidat for Alternativet, Region Midtjylland

Embedsmændene har for meget magt i regionerne, mener et flertal af regionsrådsmedlemmerne ifølge Altinget. Netop demokratisering er en af Alternativets mærkesager, og hvis jeg bliver valgt til regionsrådet i Region Midtjylland, vil jeg arbejde aktivt for at flytte magten tilbage til de folkevalgte – og folket.

Politik er et fælles foretagende
Forandringer kommer ikke af sig selv. Forandringer skabes gennem handlinger, og jeg er klar til at handle. I Alternativet udvikler vi vores politik i åbne politiske laboratorier, hvor vi inviterer alle interesserede med. Den arbejdsform vil jeg tage med ind i regionsrådet, hvor jeg vil invitere borgere, fagfolk, forskere, eksperter og andre politikere med. Når vi udvikler i fællesskab, skaber vi flere og bedre idéer, end når vi sidder hver for sig.

Jeg vil også invitere embedsmændene med, for deres store viden og engagement skal vi selvfølgelig også have med. Ved at vi udvikler idéerne sammen, får vi et stort fælles ejerskab. Det gør også, at vi meget hurtigt kan få afklaret, hvor der er nogle elementer, der skal afklares eller prioriteres politisk. De elementer kan så meget hurtigt løftes til det formelle politiske niveau, hvis det ikke kan løses i uformelle drøftelser mellem partierne.

Ansvar fremfor forbehold
Hvad er så min rolle i det her? Jeg mener, min vigtigste opgave er at tage ansvar for, at det faktisk bliver ført ud i livet. Det handler om, at jeg tager initiativet. Jeg tager ikke nogen forbehold. Ansvaret for om det lykkes vil være mit og kun mit.

Så hvis jeg skulle være så heldig at blive valgt til regionsrådet på tirsdag, vil mit succeskriterium for mine fire år i regionen ikke være, hvilke konkrete forslag jeg får gennemført. Jeg vil meget hellere måles på, om jeg har taget ansvar, om jeg har taget initiativ, hvor mange jeg har inddraget, og om jeg i det hele taget har skabt mere demokrati i regionsrådets arbejde.

 

Forrige artikel IT-branchen: Gør brug af borgernes data og red liv IT-branchen: Gør brug af borgernes data og red liv Næste artikel Brancheforeninger: Lad det private hjælpe det offentlige sundhedsvæsen Brancheforeninger: Lad det private hjælpe det offentlige sundhedsvæsen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.