Radikale: Flyt flere opgaver ud til kommuner og regioner

DEBAT: Centralisering gennem 00’erne har ramt før centrale byer, der i dag er skyggen af sig selv. Der er behov for decentralisering, som politikere kan skabe ved at flytte opgaver ud fra staten eller oprette flere kommuner og regioner – ikke færre, skriver Radikale.

Af Andreas Steenberg
MF, Radikale Venstre

Skive i det vestjyske er en del af mit valgområde. Før kommunalreformen og de efterfølgende centraliseringsøvelser havde det område meget.

Der var fire kommuner, man var i centrum geografisk i Viborg Amt, der var sygehus, politistation, retsbygning og en stor læreruddannelse.

Fra større by til yderkommune
I dag er sygehus, politi, retskreds, tre ud af fire kommuner og amtet lukket. Læreruddannelsen er en skygge af sig selv, efter de videregående uddannelser er underlagt professionelle bestyrelser og ledelser samlet i Aarhus.

Nu er det en yderkommune, som det hedder teknisk.

Man kan sige ’sådan er det jo’. Fagligheden og kvaliteten er forhøjet. Så hvad er problemet?

Udfordringen med ’reservatsamfund’
Efter min mening er udfordringen, at man har skabt ”reservatsamfund”, som jeg kalder det. Den samme type borgere bor samme sted. Det er ikke sundt.

For en akademiker skal møde en tømrer og omvendt. Det gør man ikke mere i så høj grad som tidligere.

For på Skive-egnen er en bestemt type borgere blevet fjernet fra en kant. De bor nu i Viborg, Herning, Silkeborg, Aarhus med videre.

Centralisering undergraver faglighed
Alle dem, tv-serien Matador handler om, er væk. For når først man fjerner noget, så følger andre med.

Erfaringer fra lukning af læreruddannelsen i Haslev viser, at det sætter sig i mængden af job for mennesker med videregående uddannelse generelt. Også i det private.

Det kan være, at man har skabt stærke og gode faglige miljøer ved centraliseringerne.

Men man har helt sikkert i byer som Skive helt undergravet faglige miljøer. Og Skive er ikke den eneste.

Man kan finde byer som den overalt i Danmark.

Nu er Skive en by med en del driftigt erhvervsliv, som nok skal trække noget op, men der er ikke tvivl om, at den offentlige centralisering har skabt problemer.  

Hvad nu? Jeg synes, at regeringen skal have ros for at sætte det på dagsordenen. De gør det bare ikke på den bedste måde, mener jeg.

Decentraliser opgaver med flere kommuner
I stedet for at flytte rundt på staten/centralismen, så skulle man hellere decentralisere selve opgaverne og flytte den ud fra staten.

Hvorfor ikke lægge flere opgaver ud til kommuner og regioner? Og måske lave flere kommuner og regioner?

Det vil være reel decentralisering. Jeg synes godt om, at DF's leder sagde, at vi skulle lave en ny kommunalreform.

Men som sædvanlig var Tulle uld i mund. For det var DF, som sikrede centralismen i kommunalreformen i 00’erne, og der gik ikke mange dage, før DF havde sikret lukning af regionernes erhvervsfremme og centraliseret det i staten.

Og snart lukkes regionerne, for at staten kan overtage. Altså det stik modsatte. I Radikale vil vi bekæmpe det. Og vi vil hellere diskutere, om opgaver kan flyttes ud. Det vil vi komme med et udspil til.

Forrige artikel Speciallæge: Mange penge at spare ved overenskomstaftaler med ørelægerne Speciallæge: Mange penge at spare ved overenskomstaftaler med ørelægerne Næste artikel Debat: Cigaretter skal koste mindst det dobbelte for at reducere forbruget Debat: Cigaretter skal koste mindst det dobbelte for at reducere forbruget
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.