Psykiatrifonden: Psykiatriindsatsen skal være så systematisk og ubøjelig som kræftplanerne

Når vi nævner kræftplanerne som billedet på, hvad en ny psykiatriplan skal sigte efter, så mener vi, at det løft og de forandringer, den skal sætte i gang, skal være funderet på klare mål prioriteret i den rigtige rækkefølge, skriver Torsten Bjørn Jacobsen.

Politikerne har en enestående mulighed for at gå ambitiøst og modigt til værks og sætte de nødvendige forandringer i gang i forebyggelsen, behandlingspsykiatrien, socialpsykiatrien, den kommunale psykiatriindsats og hele vejen rundt i og om psykiatrien for at skabe den samlede psykiatri, der er behov for.

Vi skal grundlæggende gøre op med den underprioriterede og underfinansierede psykiatri, vi har i dag.

Vi skal sætte mål for længere og bedre liv med psykisk sygdom. Være lige så systematiske og ubøjelige som med kræftplanerne. Sætte ind med styrket forskning, høje ambitioner og stort mod. Vi har brug for en stærk og helt ny psykiatri.

Børn, unge og de alvorligst syge først

Denne gang skal det lykkes. Finansieringen skal være tilstrækkelig, målene skal være utvetydige, og planen for de kommende ti års løft af psykiatrien skal være netop være en reel plan.

Flere af os bliver ved med at nævne kræftplanerne som billedet på, hvad vi mener, vi skal sigte efter. Når vi siger det, så mener vi, at de forandringer, den udvikling og det løft af psykiatrien, som tiårsplanen skal sætte i gang, skal være funderet på klare mål, som prioriteres i den rigtige rækkefølge.

Planen skal med andre ord ligesom kræftplanerne have et strategisk og langsigtet blik. Den skal sikre, at der er nok hænder, at der findes de rigtige kompetencer og en høj faglig kvalitet i psykiatriens indsatser og tilbud.

Den skal sikre den nødvendige sammenhæng på tværs af sektorer og en tilgængelighed for alle mennesker, der har behov for hjælp, støtte eller behandling. Kvalitet i behandlingen af de alvorligst syge og forebyggelsen af psykisk sygdom blandt børn og unge skal vi i gang med som det første. Og det er nu.

Stærkt oplæg med en klar retning

Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen har udarbejdet det faglige oplæg til en tiårsplan for psykiatrien med råd fra os i Psykiatrifonden, andre patient- og pårørendeforeninger, faglige selskaber, KL og Danske Regioner. Vi mener, at resultatet er blevet et stærkt oplæg, der giver politikerne en klar retning.

Vi er godt tilfredse med, at oplæggets formuleringer om den utilstrækkelige og mangelfulde psykiatri, vi har i dag, er så skarpe, som de er. Vi mener, at klare mål, en prioriteret rækkefølge og en ubøjelighed som med kræftplanerne er vejen til en ny psykiatri.

Det er helt afgørende, at politikerne nu går samlet til værks med det indlysende mål at løfte psykiatrien. Den skal løftes til det niveau, som mennesker med psykisk sygdom, deres familier og dem, der er i risiko for at udvikle psykisk sygdom, har kaldt på i årtier.

Ét stålsat sigte

Psykiske sygdomme er i dag folkesygdomme, og ligesom de målrettede indsatser og løft af behandlingen og forebyggelsen af kræft og hjertesygdomme, skal psykiatrien nu have et markant løft. Psykisk sygdom skal ligestilles med fysisk sygdom.

Nu er det op til politikerne at gøre det faglige oplæg til en plan med utvetydige både kortsigtede og langsigtede mål og ét stålsat sigte: En psykiatri i verdensklasse.

{{toplink}}

Forrige artikel LMS: Genindlæggelser af spiseforstyrrede stopper først, når kommuner og psykiatri arbejder sammen LMS: Genindlæggelser af spiseforstyrrede stopper først, når kommuner og psykiatri arbejder sammen Næste artikel Bedre Psykiatri: Uddannelse af pårørende er den hurtigste og billigste måde at løfte psykiatrien Bedre Psykiatri: Uddannelse af pårørende er den hurtigste og billigste måde at løfte psykiatrien
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.