Psykiatrien - Gør vi det godt nok?

DEBAT: Adm. dir. i AstraZeneca, Lone Aagaard, spørger om vi gør nok for de psykisk syge. Der er alt for lidt fokus på en succesfuld behandling fra politikernes side.

Af Lone Aagaard
Adm. direktør i AstraZeneca

Du kender måske en selv. Det kan være din nabo, en i familien eller en nær ven. Det kan være den hjemløse på gaden eller ham, der tigger penge i S-toget. Vi læser om dem i avisen, når det går rigtig galt. Psykisk sygdom rammer bredt. Psykisk sygdom angår os alle. Men gør vi det godt nok?

Politikerne kigger væk
Psykisk syge patienter og deres pårørende oplever enorme menneskelige omkostninger ved den sygdom, de lider af eller har tæt inde på livet. Der har været stor fokus på at nedbringe ventelister og ventetider til behandling indenfor en række sygdomsområder; men 'produktionen' i psykiatrien kan ikke på samme måde måles og vejes. Succesraten er også noget lavere, for det er svært at kurere svær psykisk sygdom. Formentlig er det en medvirkende årsag til at psykiatrien ikke har oplevet at blive politisk indsatsområde på samme måde som f.eks. kræft - eller hofteoperationer.

Der er imidlertid store menneskelige og formentlig også samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med psykisk sygdom. Svært psykisk syge ryger ofte ind og ud af behandlingsforløb, kan typisk ikke varetage et job eller en uddannelse, er socialt isolerede, har et i øvrigt dårligt helbred og kræver massiv omsorg og støtte fra pårørende. Nogle udvikler misbrugsproblemer i relation til deres sygdom, og nogle - få - kommer uforvarende til at begå kriminalitet, som cheflæge Per Jørgensen også har påpeget her på siden.

Flere får psykiske sygdomme
Forekomsten af psykisk sygdom ser tilmed ud til at være stigende i vores samfund. Det skønnes at ca. 200.000 voksne danskere i løbet af et år rammes af en depressiv lidelse og at ca. 80.000 lider af svær psykisk sygdom som skizofreni eller bipolar lidelse. Og så er det, jeg stiller spørgsmålet; Gør vi nok i dag for at forebygge og behandle psykisk sygdom - og er dét vi gør godt nok?

Det er ikke enkelt at behandle psykisk sygdom. Men målsætningen må være at fastholde mennesker, der lider af psykisk sygdom i en individuelt tilpasset behandling, hvor omsorg, pårørendestøtte, fysisk aktivitet, anden terapi og om nødvendigt botilbud støtter op om patienten og øger patientens livskvalitet og evne til at fungere igen i hverdagen.

Problemet med at patienten falder ud af behandling, er særlig stort indenfor psykiatrien. Måske pga. bivirkninger ved medicinen, måske pga. andre faktorer omkring dårlig compliance og patientens opfattelse af egen sygdom. Bl.a. derfor er det vigtigt, at patienterne og dermed også de behandlende instanser sikres uhindret adgang til bredde i såvel det medicinske, som psykoterapeutiske og sociale behandlingstilbud. Så patienten sikres en individuelt tilpasset behandling - og i det omfang det er muligt også drages aktivt ind i egen behandling. 

Burg for bedre indsats
Opkvalificering af den psykiatriske behandling kan således ikke kun ske ved behandlernes egen indsats. Tidlig udredning og behandling er vigtig. Psykiatriens ydelser skal være præget af evidens og kan vel nok med fordel følge kliniske retningslinier; men hele området har brug for et udefrakommende ressourcemæssigt løft. Rekrutteringen til specialet vil alt andet lige hjælpes af mere forskning og udvikling indenfor psykiatrien og af en behandlingskapacitet, der står mål med udviklingen i antallet af patienter og deres individuelle behov. Jeg håber, at vi i årene fremover vil se den styrkelse af psykiatriområdet i Danmark, som patienterne har så stort behov for.

Forrige artikel Genoptræning giver nye muligheder og nye udfordringer Næste artikel Folkesundhed og interessekonflikter
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.