Overvægt er også et problem for samfundet

DEBAT: Fedme et et samfundsproblem, og selvom det er kommunernes ansvar, opfordrer Venstres medlem af Sundhedsudvalget til handling.

Af Birgitte Josefsen,
Folketingsmedlem (V)

Ifølge de seneste opgørelser er der 1,7 millioner overvægtige mennesker i Danmark, og vi kan konstatere, at en stadig større del af det offentliges sundhedsudgifter går til behandling af sygdomme, der har relation til denne overvægt.

Samtidig går overvægten ud over det enkelte menneskes velvære og giver måske både psykiske og fysiske problemer. Derfor er det et samfundsproblem, som vi må forholde os til.

Jeg mener, at man opnår de hurtigste og mest solide og langtidsholdbare resultater ved at gøre en indsats over for børnene. Det er måske ikke dem, der har de fysiske gener ved overvægt - endnu. Men de er lydhøre over for fornuftige argumenter, og de kan påvirkes til at ændre livsstil, især når det eksempelvis foregår i en skole, hvor de optræder som grupper. Desuden har vi i andre sammenhæng erfaret, at børn kan have stor indflydelse på de voksne i en familie. Eller sagt på en anden måde - det kan godt være, at hønen kommer først, men derfor kan æggene sandelig godt lære både hende og hanen noget...

Den særlige indsats kan oven i købet være ret enkelt - nemlig ved at få dem til at dyrke mere motion!

Erfaringer fra udlandet
Vi kan henvise til flere gode erfaringer fra udlandet. I Schweiz er man eksempelvis i gang med et forsøg på ni skoler, hvor de 6-13-årige får to timers idræt om ugen ud over det sædvanlige for de respektive klassetrin. Ikke som rene gymnastiktimer, men i form af mindre pauser spredt over dagene, hvor de skal bevæge sig. Endvidere er skolegårdene indrettet, så de også indbyder til motionsprægede aktiviteter i frikvartererne. Resultatet er, at eleverne er kommet i god fysisk form, de får det bedre med sig selv, og de har meget lettere ved at koncentrere sig i timerne.

Noget tilsvarende er i gang i gang på 41 skoler i Ontario i Canada, og foreløbig tyder det på, at man også dér opnår positive resultater.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at børn og unge dyrker mindst en times motion om dagen, men bare 20 minutter i bevægelse vil give gode resultater - eksempelvis så de meget omtalte urolige drenge, der betragtes som "forstyrrende elementer" i klassen, får meget lettere ved at koncentrere sig om bøgerne, når de har fået brændt noget energi af.

Mellem fire og otte procent af de offentlige sundhedsudgifter bliver anvendt i forbindelse med overvægtsrelaterede sygdomme - fortrinsvis til voksne. Efter min mening vil det for samfundet som helhed være hensigtsmæssigt, at en del af disse penge anvendes til det forebyggende arbejde - altså at give de kommende generationer en bedre almen sundhedstilstand i form af mere motion og mindre overvægt.

Kommunernes ansvar
Jeg er naturligvis klar over, at det er kommunerne, der har ansvaret for forebyggelse, men derfor kan jeg som folketingspolitiker godt stille forslag om, at der eksempelvis iværksættes flere projekter, hvor skoler, foreninger og andre institutioner samarbejder om dette emne.

Under alle omstændigheder vil hver eneste krone, der investeres i bekæmpelse af overvægt, være givet godt ud. Af hensyn til samfundsøkonomien og det enkelte menneske.

Forrige artikel EPJ: Nej til forældede opfattelser af arbejdsområder. Næste artikel Brug af medicin skal være lige så sikker som produktionen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.