Brug af medicin skal være lige så sikker som produktionen

DEBAT: Kontrollen af lægemidler skal også gælde anvendelsen af dem. Der er al for meget fejlmedicinering på landets sygehuse, mener Steffen Bager.

Af Steffen Bager
Formand for Pharmadanmark

Mange undersøgelser har dokumenteret, at der begås alt for mange fejl i behandlingen af danske patienter - ikke mindst fejlmedicineringer på sygehusene. Det er tragisk for patienterne, men er også ud fra et professionelt synspunkt stærkt utilfredsstillende for både ledelse og ansatte. Derfor skal alle metoder og værktøjer bruges for at komme problemerne til livs. Det er på tide, at sundhedsvæsenet skeler til de ting, som for længst er implementeret i lægemiddelindustrien.

Kvalitetskontrol og sikkerhed er ord, som går igen i debatten om det danske sundhedsvæsen. Akkreditering, rapportering og standarder høres også ofte. Men hvad med GxP, validering, dokumentation, qualified persons, godkendelse eller sporbarhed? Det er helt almindelige begreber i produktionen af lægemidler, men der, hvor medicinen bruges - bl.a. på landets sygehuse - er de ikke en del af hverdagen.

Det rejser spørgsmålet om, hvad der skal være "golden standard" på et sygehus. Skal det være produkternes sikkerhedsniveau, der skal være udgangspunkt, eller skal vi opbygge et andet niveau for vores anvendelse af produkterne og for behandlingen som sådan?

Brug de bedste værktøjer
I lægemiddelindustrien sørger kvalitets- og sikkerhedssystemer, f.eks. GMP, GLP, GCP, for at eliminere fejl og utilsigtede hændelser og for at sikre kvalitet og sikkerhed. Lægemiddelproduktion er kendetegnet ved krav til både faglig kompetence og erfaring samt krav til procedurer, kontrol og dokumentation. Sygehusområdet har ikke på samme måde indbygget denne dobbeltkontrol, men er i højere grad udviklet omkring faglige kompetencer som sikkerhed for kvalitet. Men spørgsmålet er, om faglige kompetencer alene kan sikre kvaliteten og patienternes sikkerhed. Svaret synes at være et klart nej. Derfor kan sundhedsvæsenet med fordel implementere de bedste værktøjer fra lægemiddelområdet.

Manglende kontrol
Det er måske overraskende, at der stilles så strenge krav til et lægemiddel, der som udgangspunkt er en almindelig industriel vare. Men det virkelig overraskende er, at der slet ikke stilles samme strenge krav til anvendelsen af lægemidlerne. Når lægemidlet forlader fabrikken og bliver en del af sundhedsvæsenet, så forsvinder stort set alt, hvad der hedder kontrol. Ingen synes at fokusere på, om lægemidlerne faktisk bliver brugt rigtigt. Det står i skærende kontrast til den ansvarlighed, som der bliver lagt i produktionen af lægemidlet.

Kan undgås
Der er lagt op til forandringer i det danske sundhedsvæsen med bl.a. kvalitetsreform og ny sygehusstruktur.

Vi skal ikke flytte de samme fejl, som er i systemet i dag, med over i den nye struktur. Vi har i dag en stor viden om, hvordan vi kan mindske de lægemiddelrelaterede fejl. Når vi bygger det nye sundhedsvæsen op, skal denne viden anvendes aktivt og tænkes ind i enhver proces, der involverer lægemidler.

Forrige artikel Overvægt er også et problem for samfundet Næste artikel Bevar troen på markedsøkonomi
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.