Lys over land – nu lægger vi kvaliteten åbent frem

Det danske sundhedsvæsen skal være endnu mere åbent, skriver sundhedsministeren. Han laver derfor kvalitetshjemmeside til befolkningen.

Af Lars Løkke Rasmussen
Indenrigs- og sundhedsminister (V)
Medlem af Altinget|Sundheds debatpanel

Vi har tradition for åbenhed i Danmark. Vi har f.eks. en lov om offentlighed i forvaltningen, der giver os adgang til at kigge systemet i kortene. Men når det handler om sundhedskvaliteten sidder kortene – med nogle få, væsentlige undtagelser – stadig meget tæt på kroppen.

Det gik måske an før i tiden. Men nutidens og fremtidens patienter kræver mere. De kræver nye spilleregler, hvor alle spiller med åbne kort. Og når åbenheden ikke kommer af sig selv, så peger pilen på kortgiveren. Der må gives en ny omgang med nye regler.

Og åbenheden er netop ikke kommet af sig selv. Den åbenhed, som skal fortælle borgerne, hvad de får for skattekronerne; som skal hjælpe patienterne i deres frie valg af sygehus; og som skal hjælpe sygehusene med at lære af hinanden. Den bliver tilsyneladende opgivet, hver gang det bliver konkret.

Der er altid en forklaring. Data er for dårlige. Sammenligningerne snyder, fordi patienterne er forskellige. Hele det komplicerede billede kommer ikke med, hvis det skal kunne forstås af patienterne. Åbenhed er godt i princippet, men lige her duer det ikke.

Men sagen er jo, at data ikke bliver bedre, før de bliver brugt. Og det eneste, der i virkeligheden er værre end åbenhed er det modsatte. Lukkethed skaber myter, mistænksomhed og mistillid.

Derfor skal gardinerne trækkes fra. Der skal lys over land!

Fra efteråret begynder vi at lægge kvalitetsoplysninger ud på en ny hjemmeside, www.sundhedskvalitet.dk. I første omgang bliver det muligt at sammenligne kvaliteten på sygehusene på en række områder. Det gælder både generelle forhold som hygiejne, fysiske rammer og patienttilfredshed. Men også kvalitetsindikatorer for de enkelte behandlinger – i første omgang bl.a. på hjerteområdet.

Det betyder, at f.eks. en patient, der er henvist til en hjerteoperation, kan gå ind og se, hvordan genindlæggelsesfrekvensen og antallet af reoperationer er for netop den type operation på de forskellige sygehuse – med tilhørende forklaringer og forbehold. F.eks. om, hvordan patientsammensætningen kan betyde, at et sygehus får en forholdsvis høj genindlæggelsesprocent.

På lidt længere sigt skal også oplysninger om kvaliteten i almen praksis og kommunale sundhedsydelser offentliggøres på hjemmesiden.

Målet er klart: Et åbent og gennemsigtigt sundhedsvæsen for alle.

Forrige artikel Fakta om genoptræningsplanen Næste artikel Fem "surmuler" til Frederikshavn Sygehus
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.