Fem "surmuler" til Frederikshavn Sygehus

Den faglige kvalitet på Frederikshavn Sygehus er under al kritik - politikere svigter, skriver formanden for Yngre Læger Mette Worsøe.

Af Mette Worsøe,
formand for Yngre Læger
Medlem af Altinget|Sundheds debatpanel

I disse kvalitetsbevidste tider - hvor kvalitets- og serviceaftaler og uddeling af stjerner, der skal sikre gennemskuelighed, så veloplyste patienter selv kan vælge sygehus alt efter, hvilken kvalitet de ønsker - er det svært at forstå, hvordan et sted som skadestuen på Frederikshavn Sygehus kan eksistere.

Efter min mening skal vi helt ned og have fat i smiley’ens negative fætter "surmulen" for at beskrive kvaliteten i Frederikshavn.

Debatten om forholdene på fødeklinikken på Frederikshavn Sygehus har været i gang længe. Den handler om en jordemoderledet fødeklinik uden mulighed for at tilkalde kvalificeret lægehjælp, når noget går galt.

Men den handler også om et amt og et sundhedsudvalg, der vælger at lukke ørerne for lægefaglig rådgivning – både fra Sundhedsstyrelsen og den samlede lokale lægekredsforening.

Og så handler den formodentligt også om en befolkning, der ikke ved, hvad de får, hvis de skulle være så uheldige at lande på skadestuen – eller fødeklinikken.

En befolkning, der selvfølgelig regner med, at kvaliteten af de lokale sundhedstilbud er i orden. Det burde de efter min mening også trygt kunne regne med.

Nu er den så gal igen. Denne gang er det skadestuen. Politikerne i Nordjylland har besluttet at opretholde en skadestue på Frederikshavn Sygehus, selv om der er ikke kvalificerede læger til at varetage opgaven.

De læger, der passer skadestuen om aftenen og natten, er de nyuddannede læger, der som led i deres turnus, er tvunget til Frederikshavn. Andre steder er der tilknyttet "bagvagter", så man kan tilkalde en mere erfaren læge, hvis der er brug for det.

Sådan er det ikke på skadestuen. De yngste, nyuddannede læger står altså med en opgave, de reelt ikke har mulighed for at løfte. Det gavner ikke kvaliteten i patientbehandlingen. Og det gavner heller ikke rekrutteringen af læger til Nordjylland at møde de yngste, helt nyuddannede læger med et: "Her er nøglerne til skadestuen. Vi ses i morgen kl. 8."

Det er i øvrigt også nyuddannede turnuslæger, der tilkaldes, når der opstår komplikationer på fødeklinikken. Et setup som Sundhedsstyrelsen har anbefalet bliver nedlagt.

Det mangelfulde lægelige beredskab på Frederikshavn Sygehus fortjener surmuler af mange grunde.

  • Kvaliteten i patientbehandling lider, når det lægelige beredskab og kompetenceudviklingen ikke er i orden. Surmule nr. et.
  • At lade helt nyuddannede læger stå alene med et lægefagligt ansvar, de ikke har mulighed for at løfte, er urimeligt overfor både patienter og læger. Surmule nr. to.
  • De mange ledige stillinger betyder (for) hyppige vagter til de tilbageværende udkommanderede turnuskandidater. Surmule nr. tre.
  • Manglen på mere erfarne speciallæger betyder dårligere supervision og uddannelse af de yngste læger. Surmule nr. fire.
  • Det er problematisk, når sundhedspolitikerne i den grad vælger at overhøre lægefaglig rådgivning, specielt når den er så massiv som i tilfældet med Nordjyllands Amt og Frederikshavn Sygehus. Surmule nr. fem.

    Lægekredsforeningen i Nordjylland, Lægeforeningen og Yngre Læger har flere gange gjort opmærksom på de utilfredsstillende forhold, desværre uden resultat. Senest har vi – igen – skrevet til amtet og til Sundhedsstyrelsen og gjort opmærksom på forholdene.

    Vi bliver selvfølgelig ved at kæmpe, men det må være en opgave for politikerne i Nordjylland eller måske de nye regionspolitikere at genovervejede situationen og finde en holdbar løsning. Ellers er der forhåbentligt andre mere centralt placerede politikere, der evner at bringe forholdene i orden.

    Som situationen er nu, kan det ikke blive til andet end fem surmuler og stemplet "Det er en om’er Frederikshavn." Igen!

  • Forrige artikel Lys over land – nu lægger vi kvaliteten åbent frem Næste artikel En pille er vel en pille - eller er den?
    Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

    Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

    En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.