Krag: Tandlægebesøg bliver ikke dyrere

DEBAT: Tandlægeforeningens budskab om, at regeringen vil gøre det dyrere at gå til tandlægen, er noget vrøvl, skriver sundhedsminister Astrid Krag (SF) i et svar til Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Astrid Krag (SF) 

Minister for sundhed og forebyggelse

Tandlægeforeningen har i den seneste tid haft travlt med at sprede budskabet om, at regeringen gør det dyrere at gå til tandlægen. Den påstand underbygger foreningen med Sundhedsstyrelsens nye nationale retningslinje. Men det er noget vrøvl.

Baggrunden for, at Sundhedsstyrelsen har lavet en ny retningslinje, er nemlig den glædelige nyhed, at danskerne generelt har sundere tænder end nogensinde før. Det kan vi alle takke årtiers fokuseret forebyggelse for. Og på baggrund af den nyeste viden om danskernes tandsundhed har Sundhedsstyrelsen altså konkluderet, at der ikke er tilstrækkelig sundhedsfaglig gevinst ved, at vi alle sammen går så ofte til tandlæge, som vi gør i dag.

 

Derfor er der i den nye retningslinje ændret på den måde, tandlægerne skal indkalde borgerne på. Det skal være slut med, at alle voksne automatisk indkaldes til halv- eller helårlige eftersyn og rensninger. Fremover vil den enkelte borger få indkaldelse til tandlægen baseret på hans eller hendes aktuelle tandsundhed. Det betyder, at nogle danskere – dem med sunde og raske tænder – skal gå sjældnere til tandlægen, end de gør i dag. Mens danskere med tandsygdomme eller tandproblemer kan fortsætte med mere hyppige besøg.

 

Det synes jeg er ganske fornuftigt, for ingen er vel interesseret i at betale for noget, vi ikke har brug for. Som politiker er det også mit ansvar at sørge for, at vores sundhedsvæsen indretter sig klogt efter de faglige anbefalinger, og at vores ressourcer bruges på den fornuftigste måde. Det er i øvrigt også derfor, regeringen har sat loft over antallet af tandrensninger, som man kan få tilskud til inden for et år – hvis man har sunde og raske tænker – og fjernet tilskuddet til nogle af kontrolbesøgene. De, der har større behov, vil fortsat få både indkaldelser og økonomisk tilskud.

Forrige artikel Lægeforeningen: Mærkeligt angreb fra Gigtforeningen Lægeforeningen: Mærkeligt angreb fra Gigtforeningen Næste artikel Sundhedsuddannelserne skal samarbejde mere
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.