Halvdelen af kandidaterne i Region Sjælland og Hovedstaden vil erstatte Sundhedsplatformen

Feltet af regionsrådskandidater, der stiller op i Region Sjælland og Region Hovedstaden, er stort set delt på midten, når det angår det omstridte sundheds-it-system Sundhedsplatformen.

Selvom it-systemet Sundhedsplatformen har været indført i på hospitaler i Region Sjælland og Hovedstaden siden henholdsvis 2016 og 2017, er systemet stadig omdiskuteret.

I begge regioner er de opstillede kandidater delt i to næsten lige store lejre, når de i Altingets kandidattest bliver spurgt til, om Sundhedsplatformen skal udskiftes med et nyt system.

I alt har 47 procent af kandidaterne i Region Sjælland og 47 procent af kandidaterne i Region Hovedstaden erklæret sig "overvejende enig" eller "helt enig" i udsagnet "It-platformen Sunhedsplatformen skal udskiftes med et nyt system".

I grafikken herunder kan du se, hvordan partiernes svar fordeler sig i de to regioner:

Christian Wedell-Neergaard er regionsrådsmedlem og spidskandidat for Konservative i Region Sjælland. Han og partiet mener, at Sundhedsplatformen bør skriftes ud med et system, der kan dække hele landet:

"Vi må konstatere, at Sundhedsplatformen ikke er et tilfredsstillende redskab for hverken læger eller sygeplejersker. Det skaber ikke den nødvendige tryghed for patienterne, og derfor skal den udskiftes," siger Christian Wedell-Neergaard.

Et nyt system ville heller ikke være billigt at anskaffe. Er den mest ansvarligt løsning at udskifte systemet helt i stedet for at fortsætte udbygningen af det?

"For det første er vi stærkt utilfredse med Sundhedsplatformen, ikke mindst fordi det har taget flere år at sikre en ordentlig implementering. Det er jo ikke alene omkostninger til implementering, det er også omkostninger til personale, som ikke har kunnet udføre opgaver for patienterne. De har stået med administration op over begge ører. Det er utilfredsstillende," siger Christian Wedell-Neegaard.

Det betyder ikke nødvendigvis, at Region Sjælland skal overtage det system, de andre regioner bruger, siger han. Det kan være fornuftigt at starte helt forfra og bygge et nyt system op fra bunden, siger han:

"Vores ønske går på, at én elektronisk patientjournal skal dække hele landet, således at uanset hvor man bliver indlagt, så har man data ved hånden. Vi mener, at man i princippet skal starte forfra og se på, hvilket system, der kan dække hele landet," siger Christian Wedell-Neergaard.

S vil beholde Sundhedsplatformen

Socialdemokratiet mener omvendt ikke, at det er på tide at udskifte systemet. Det siger Leila Lindén, regionsrådsmedlem og kandidat for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden:

Sundhedsplatformen er kommet for at blive - fordi vi havde forfærdeligt meget brug for den. Før det havde vi 30 forskellige systemer, man skulle logge ind flere gange og flere steder for at få overblik over en patients behandling og forløb. Det er som om, alle har glemt, at det var vi meget utilfredse med, og det var meget tidskrævende.

Konservative mener, at systemet bør udskiftes med ét landsdækkende system, og at det er utilfredsstillende redskab. Hvad mener du om det?

"Det er mit indtryk, at med alle nye It-systemer, hvad enten det er i staten, regioner eller kommuner, der er det svært, det volder problemer, men jeg synes, vi har hanket godt op i det. Vi har haft virkelig kvalificerede folk til at tage sig af de ting, der altid er i starten, når man vil rette noget til, så det bliver perfekt. At begynde at udskifte det hele igen, det mener jeg er helt, helt forkert," siger hun og fortsætter:

"Der har været nogle få, der har været meget utilfredse med det, men efterhånden er de fleste rigtig glade for det. Og jeg hører, at patienterne er glade for, at de kan læse med på journaler og prøvesvar," siger hun.

Hvad tænker du om ideen om at have et fælles system i hele landet?

"Jeg tror ikke, man skal begynde forfra. Det skulle man have gjort for mange år siden. Begynder man forfra nu, begynder hele kampen igen om, hvad der er bedst. Jeg tror, det er en kæmpe øvelse, som ville være kæmpedyr. Jeg havde gerne set, det var blevet sådan for mange år siden. Men nu er vi et sted, hvor vi skal have de her ting til at køre," slutter Leila Lindén.

Artiklen er opdateret d. 12/11-2021 l 13:20. Her er der indført opdaterede tal i grafen, da der er kommet flere besvarelser til efter redaktionens afslutning. En besvarelse, der fejlagtigt var registreret fra Alternativet i Region Sjælland er blevet fjernet. Derudover er teksten tilpasset til at flugte med de aktuelle tal.

Forrige artikel V og K i budkrig om sundhedsvælgerne V og K i budkrig om sundhedsvælgerne Næste artikel Hvor mange er smittet, og hvor mange er vaccineret? Få overblik over coronavirussen Hvor mange er smittet, og hvor mange er vaccineret? Få overblik over coronavirussen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.