Gigtforeningen: Godt at kronikerpenge kommer i puljer

DEBAT: Modsat KL og Danske Regioner mener Gigtforeningen, at det er godt, at den halve milliard til kronikerne bliver tildelt kommunerne og regionerne i puljer.

Af Lene Witte,
Direktør for Gigtforeningen

Sundhedsministeren har længe skullet høre for at have nølet med at uddele de 590 mio. kr., som med kvalitetsreformen blev lovet til kronikerne.

Og med god grund, for når man tænker på, hvor mange danskere, der lider af de store kroniske sygdomme som gigt, sukkersyge, rygerlunger og hjertekarsygdomme, er det helt skørt, at vi ikke før har gjort mere for at strømline og forbedre forløbene til glæde for både patienter, pårørende og sundhedspersonale - og sådan set også for myndighedernes pengepung.

Men KL og regionerne går efter Gigtforeningens mening galt i byen, når de kritiserer ministeren for at udmønte pengene via puljer med det argument, at det hæmmer den langsigtede planlægning.

Godt med puljer
For os at se, er det helt naturligt, at pengene udmøntes i puljer, for vi skal jo først have udviklet og gennembearbejdet forløbsprogrammerne, før vi for alvor kan sætte dem i værk over hele landet.

Og det kræver altså, at kommuner og regioner hver især kæmper for at udvikle og afprøve gode forløb, så vi får mest muligt ud af den pose penge, der er afsat.

Når forløbsprogrammerne så er på plads, vil de ganske sikkert spare sundhedssystemet for mange penge, for det betaler sig at gøre noget tidligt, hurtigt og ensartet.

Sundhedsudgifter bruges på kronikere
Vi bruger i dag 80 procent af de samlede sundhedsudgifter på behandling af kroniske sygdomme.

I Gigtforeningen er vi ikke i tvivl om, at en bedre indsats mod muskel- og skeletsygdomme vil stå højt på ønskesedlen hos kommuner og regioner, når de først begynder at grave i budgetterne og undersøge, hvor mange penge muskel- og skeletsygdomme egentlig koster dem hvert år.

Det er måske ikke gigtsygdomme, der giver de største overskrifter, men de 700.000 danskere, der har ondt i led, ryg og muskler, koster mange penge i form af udgifter til behandling, overførselsindkomster, tabt arbejdsindkomst og tabte gode leveår.

Forrige artikel Privathospitaler er i fri konkurrence Næste artikel Hastværk med kronikerpuljer skader gigtpatienter
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.