Fysioterapeuter: Se genoptræningsplan-løgnen

DEBAT: I fem år har genoptræningsplaner været lovkrav. Flere undersøgelser viser, at patienterne ikke får dem. Fysioterapeut-formanden Johhny Kuhr tager bladet fra munden. Lars Løkke, Bent Hansen, Arne Rolighed bør ikke læse videre og se deres egne tomme løfter.

Af Johnny Kuhr,
formand for Danske Fysioterapeuter

 

Der kan være stor forskel på livskvaliteten, afhængig om man bliver genoptrænet eller ej. Derfor er det dybt forstemmende at den seneste undersøgelse på området viser, at kun én procent af alle KOL-patienter og 11 procent med en hoftenær fraktur får en genoptræningsplan.

 

Det på trods af, at forskning klart dokumenterer, at patienter med begge diagnoser har behov for genoptræning.

 

Siden juni 2001, hvor loven om genoptræningsplaner trådte i kraft, har adskillige undersøgelser vist, at patienterne ikke får de planer, som de har krav på ifølge loven.

 

I samme periode har tre forskellige sundhedsministre lovet at gøre noget ved problemet. Og i alle årene har formanden for Amtsrådsforeningens Sundhedsudvalg, Bent Hansen, skiftevis villet piske og lokke sygehusene til at overholde loven. Men alt sammen tilsyneladende forgæves.

 

Sundhedsministeren Lars Løkke Rasmussen har i flere svar til Folketinget fremhævet, at problemet i store træk vil løse sig, når kommunerne den 1. januar 2007 overtager hovedansvaret for genoptræningen.

 

Men det er i værste fald en bortforklaring, i bedste fald et fromt ønske uden hold i virkeligheden. I dag er det sygehusenes/amternes ansvar at udforme en genoptræningsplan til patienterne, når de bliver udskrevet.

 

Til næste år er det stadig sygehusenes/regionernes ansvar at udforme sådanne planer. Eneste forskel er, at kommunerne fremover kommer til at udføre en større del af genoptræningen i praksis.

 

Loven om genoptræningsplaner blev vedtaget for snart fem år siden for at give patienterne sikkerhed for at blive genoptrænet.

 

Spørgsmålet er, hvor mange år der skal gå endnu, inden mennesker med for eksempel KOL eller hoftebrud kan være sikre på at blive udskrevet til andet end kørestole, hospitalssenge og inaktivitet i hjemmet?

 

Det mangler politikerne at give et klart svar på.

 

Forrige artikel Søg i Det Politiske Arkiv og få svar Næste artikel Fakta om genoptræningsplanen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.