Fortsat udvikling i sundhedsvæsenet

DEBAT: Venstre vil forsvare patienternes rettigheder. Der er det frie sygehusvalg et skridt i den rigtige retning.

Af Birgitte Josefsen,
Folketingsmedlem (V)

Blandt kritiske røster glemmes det ofte, at de danske læger og sygehusene aldrig før har behandlet så mange borgere som nu. Men fakta er altså, at danskerne gennem de seneste fem-seks år har oplevet et sundhedsvæsen i kraftig udvikling.

Det er ikke ensbetydende med, at der er skabt paradisiske forholdt overalt i sundhedsvæsenet. Men der er gennemført mange positive tiltag, og jeg håber, at vælgerne vil give den borgerlige regering støtte til at fortsætte denne proces.

Som noget af det vigtigste har patienterne fået rettigheder, der er helt afgørende for både sygdomsbehandling, genoptræning og forebyggelse.

Skridt i den rigtige retning
Et godt eksempel er det frie valg af sygehuse. Det betyder, at alle patienter fra 1. oktober 2007 har ret til at blive behandlet på et privat sygehus eller et hospital i udlandet, hvis de offentlige sygehuse ikke kan starte behandling i løbet af én måned.

Jeg er overbevist om, at konkurrencen fra privathospitalerne har styrket det offentlige sygehusvæsen. Flere regioner opretter nu "garantiklinikker", hvor læger udfører ekstra operationer, så patienterne ikke skal sendes på privathospital. Der er grund til at rose regionerne for dette engagement, for jeg ser det som en forståelse for, at det handler om at hjælpe de syge, så de ikke skal stå på ventelister i alt for lang tid.

Det skal tilføjes, at jeg samtidig undrer mig over, at venstrefløjspartierne i denne forbindelse vil tilbage til tiden før 2001, hvor pengepungen var afgørende for, om patienterne kunne springe over køerne på ventelisten og blive behandlet på privathospital.

Et til skridt
Næste skridt bliver, at vi blandt andet gennem kvalitetsreformen kan lette hverdagen yderligere for patienterne, idet samspillet mellem regioner og kommuner skal forbedres. For vi er vel enige om, at ingen skal ligge længere i en sygehusseng, end det er nødvendigt? Mange ældre optager i dag pladser på et sygehus, selv om lægerne betragter dem som færdigbehandlet. Den situation er selvsagt ikke acceptabel - hverken af menneskelige eller økonomiske grunde, og der findes da gode eksempler på, at disse problemer kan minimeres. Derfor bør erfaringerne derfra komme hele landet til gode.

Endelig skal det bemærkes, at rettidig behandling skal være en selvfølge - uanset om det drejer sig om somatiske eller psykiatriske lidelser. Derfor glæder det mig, at der er afsat 55 millioner kroner til fortsat udbygning af børne-unge psykiatrien, så ventetiderne også dér kan bringes ned. Fra 1. januar 2008 får børn og unge nemlig ret til at komme på privat klinik eller hospital, hvis ventetiden for at få stillet en diagnose i den offentlige psykiatri er på mere end to måneder.

Vil beskytte patienten
Der skal ikke herske tvivl om, at Venstre vil stå vagt om patienternes rettigheder. Vi vil ikke acceptere differentierede ventetider, for så er det jo netop, at tykkelsen på tegnebogen kommer til at bestemme, om patienterne kan få hurtig behandling. Ved at fastholde patienternes rettigheder i det offentlige sygehusvæsen - med mulighed for at få alternativ behandling - fjerner vi ulighederne i samfundet i forbindelse med sundhed.           

Forrige artikel Kære Lars, gør noget Næste artikel Reformér folkesundheden
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.