Kære Lars, gør noget

DEBAT: Der blev tændt et håb for to uger siden, men nu forstår forældreforeningen ikke, hvorfor politikerne nøler med at finde pengene til meningitisvaccination.

Niels og Kirsten Hjort, Forældreforeningen, "Vi har mistet et barn"
Martin Bak, Patientambassadør ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed
Charlotte Falster-Hansen, mor til Bianca der blev døv som følge af meningitis

Vi har med stor glæde set din udtalelse på TV2 om, at du nu vil indføre en pneumokokvaccine i det danske vaccinationsprogram.

Men vi sidder også tilbage med en undren og frustration over udtalelsen om, at vaccinen kan indføres i løbet af et halvt år. Et halvt år, hen over efterår og vinter, vil koste børn og voksne livet og mange, mange flere vil skulle leve med alvorlige mén som døvhed og hjerneskade.

Vaccination mod pneumokokker blev først diskuteret i Danmark 2001. Statens Serum Institut udarbejdede en rapport og vaccination blev afvist primært med henvisning til, at det forventedes, at der ville komme nye og bedre vacciner. Vi ventede helt frem til 2006, før myndighederne igen ønskede at kigge nærmere på vaccination mod pneumokokker. Mere end 5 års ventetid.

I februar 2006 blev Statens Serum Institut af Sundhedsstyrelsen bedt om at udfærdige en ny rapport om pneumokoksygdom i Danmark. Rapporten behandledes på et møde i vaccinationsudvalget ultimo september. Altså 7 måneders ventetid. 

Den 1. december 2006 mødes vaccinationsudvalget igen. Her vedtager udvalget at anbefale til Sundhedsstyrelsen, at vaccination mod pneumokokker indføres i det danske vaccinationsprogram. En kort ventetid på 2 måneder.

Fra december 2006 og frem til 16. maj arbejder Sundhedsstyrelsen på en indstilling til ministeren om indførelse af vaccination mod pneumokokker. I perioden stiller Sundhedsstyrelsen flere gange i udsigt, at indstillingen er på vej. En ventetid på næsten 6 måneder.

Når vi nu erfarer, at det muligvis er forbundet med endnu et halvt års ventetid, førend børn i Danmark vaccineres, må vi ryste på hovedet. Vi har selv som forældre oplevet den store sorg, det er, at miste et barn, vi har oplevet konsekvenser og mén af alvorlig pneumokoksygdom, og vi har kontakt med andre forældre i samme situation. Hvorfor skal andre børn og forældre bringes i den forfærdelige situation? Hvad er det nu, vi venter på?

Vi beder dig som landets indenrigs- og sundhedsminister om at handle hurtigt og sikre børn og voksne mod unødig sygdom og unødig risiko for tab af liv.

Kopi sendt til Folketingets Sundhedsudvalg.

Forrige artikel Økonomisk aftale kræver realistiske rammer Økonomisk aftale kræver realistiske rammer Næste artikel Fortsat udvikling i sundhedsvæsenet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.