Finanslov giver 2,2 milliarder til kræftbehandling

DOKUMENTATION: Finanslovaftalen for 2017 sikrer 2,2 milliarder til kræftpatienter over de næste fire år. Sundheds- og ældreområdet bliver løftet med 1,5 milliarder i 2017, fremgår det af aftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance. 

Med finanslovsaftalen for 2017 er regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance blevet enige om indholdet i Kræftplan IV og økonomien for sundhedsvæsenet i 2017. 

Kræftplan IV: 

  • 980 mio. kr. i 2017-2020 til øget kapacitet på kræftområdet.
  •  Heraf afsættes 500 mio. kr. i 2017-2020 til indkøb af nyt apparatur til at diagnosticere og behandle borgere med kræft.
  • Resterende 480 mio. kr. afsættes til øget behandlingskapacitet på kræftområdet.  Prioriteringen skal bl.a. understøtte, at der også fremadrettet er personale nok samt understøtte forskning og udvikling på sygehusene.

Tiltag til styrket behandlingskvalitet, patientinddragelse og forebyggelse

Aftaleparterne er enige om at afsætte i alt 160 mio. kr. i 2017-2020 til en række tiltag til styrket
behandling og patientinddragelse, herunder:

• 22 mio. kr. til udvikling og udbredelse af beslutningsstøtteværktøjer med fokus på kræftpatienter.

• 40 mio. kr. til udbredelse af behandling i hjemmet og andre innovative behandlingsformer, der tager højde for patienternes ønsker og behov.

• 3 mio. kr. til udvikling af mere individuelle pakkeforløb for kræft.

• 65 mio. kr. til tiltag, der sikrer en høj og ensartet kvalitet i behandlingen, herunder en systematisk og struktureret kompetenceudvikling i kræftkirurgien.

• 30 mio. kr. til udvikling af nye og målrettede behandlingsformer via et nyt center for kræftbehandling, forskning og udvikling og 1-2 centre for eksperimentel kræftkirurgi.

Med midlerne ønsker aftaleparterne at understøtte etableringen af et forpligtende, landsdækkende samarbejde om forskning og udvikling i bl.a. immunterapi og andre lovende behandlingsområder. Centeret drives i et samarbejde mellem bl.a. regionerne, de sundhedsvidenskabelige fakulteter og Kræftens Bekæmpelse og forankres i et centralt
placeret sekretariat.

Desuden er der med Aftale om satspuljen for 2017-2020 afsat 331 mio. kr. til tiltag på kræftområdet.
Det gælder bl.a. midler til forebyggelse, rehabilitering og den palliative indsats i forhold til kræftpatienter.


Det restererende sundhedsområde
Der afsættes i alt 177 mio. kr. i 2017-2020, heraf:

• 100 mio. kr. til det fortsatte arbejde med udviklingen af personlig medicin.

• 32 mio. kr. til en genindførelse af retten til frit valg af tandpleje for børn under 16 år og brugere af omsorgstandplejen.

• 7 mio. kr. til styrkede rettigheder til forældre, der har mistet et barn som følge af skade påført i sundhedsvæsenet. De styrkede rettigheder vedrører psykologhjælp og godtgørelse.

• 38 mio. kr. til udvikling og opdatering af nationale kliniske retningslinjer.
Aftaleparterne er enige om, at det er vigtigt, at kræftpatienter oplyses om deres rettigheder og muligheder, fx i forbindelse med behandlingsrelaterede tandskader.

• 5 mio. kr. årligt i perioden 2017 til 2020 til en øget indsats til genoptræning af hjerneskadede. Puljen skal understøtte et løft af kvaliteten af genoptræningsforløb for hjerneskadede. Midlerne udmøntes med afsæt i et serviceeftersyn af indsatsen på hjerneskadeområdet, som forventes afsluttet medio 2017.

Forrige artikel Politikere gør klar til slutspil om data-regler Politikere gør klar til slutspil om data-regler Næste artikel Kræft dominerer årets finanslovsaftale på sundhedsområdet Kræft dominerer årets finanslovsaftale på sundhedsområdet