Danskerne kan lære meget af kineserne - og omvendt

DEBAT: Hvad kan vi lære af den kinesiske medicinbehandling, og hvad kan kineserne lære af os? Det giver Torben Mogensen sit bud på i dette indlæg efter en studietur til Kina.

Af Torben Mogensen 
Vicedirektør, Amager og Hvidovre Hospital

En række af Region Hovedstadens hospitaler samarbejder med Gansu-provinsen i Kina med det formål at højne kvaliteten af den medicinske behandling. Det sker ved udveksling af viden således, at kinesiske læger og sygeplejersker kommer til regionen, og at læger herfra tager til Kina. Vi tager til Kina for at undervise, og for at lære om den kinesiske kultur og traditionelle behandling.

Indblik i alternativ behandling
Vi har lige været en gruppe læger fra tre hospitaler af sted inviteret af Gansu-provinsens sundhedsvæsen.  Hvad lærte vi? Vi fik en indføring i traditionel kinesisk medicin. Det vil sige urtebehandling, akupunktur, kopsætning og massage.

Er det noget, vi kan bruge i Danmark? De kinesiske læger er meget interesserede i et samarbejde. Det er vi også, men med en forskningsmæssig tilgang. Vi vil gerne foretage traditionel forskning med traditionel behandling, for noget må virke, mens der er andre behandlinger, som højst sandsynligt ikke virker.

Respekten for udenlandske gæster
Personlig har jeg i årevis behandlet enkelte patienter og masser af personale med akupunktur. Det virker godt på de rigtige indikationer, mens det er virkningsløst på andre. De fleste kinesiske læger ved godt, at vestlig medicin har store styrker, så de ser en kombination af vestlig medicin og traditionel kinesisk medicin som fremtiden.

Hvad lærte vi ellers? At den måde, de kinesiske læger betragter en person som et helt menneske på, kan vi godt lære noget af i vestlig medicin. Vi kan også lære meget af den høflighed, man som gæst og ekspert fra udlandet bliver modtaget med i Kina. På alle de hospitaler, vi kom til, var der store bannere som bød os velkommen. Og der stod altid en stor velkomstkomité, når vores bus rullede op foran hospitalet. Det var også en erfaring, vi gjorde, da vi sidst besøgte Kina for to år siden. På Hvidovre Hospital hejser vi landets flag, når vi får udenlandske gæster for at markere, at vi er stolte af at få besøg fra udlandet.

Kinesiske læger lærte dansk behandling
Det var også opløftende at se, hvad de kinesiske læger havde fået ud af opholdet i Danmark. Det betød bedre behandlinger af de kinesiske patienter. Det, som de specielt prøver at lære, er "fast track surgery" eller hurtige effektive behandlingsforløb. Efter en operation for galdesten er man typisk indlagt fem dage i Kina, mens det foregår som ambulant operation i Danmark. Det er ikke underligt, at specielt lederne af sundhedsvæsnet i Gansu lytter med, når vi fortæller. 

Jeg glæder mig til det fortsatte samarbejde med mine kinesiske kollegaer. Det på trods af, at Kina langt fra er et demokrati. Jeg håber dog, at de kinesiske læger også lærer noget om det, når de besøger Danmark.

Forrige artikel Det er på tide at knække diabetes-kurven Næste artikel Stort behov for handleplan mod forhøjet blodtryk Stort behov for handleplan mod forhøjet blodtryk
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.