Det er på tide at knække diabetes-kurven

DEBAT: Danmark rundede en trist milepæl i 2013, hvor antallet af diabetikere for første gang var over 300.000. Men kurven kan knækkes, skriver Diabetesforeningens direktør i dette indlæg.

Af Henrik Nedergaard
Administrerende direktør i Diabetesforeningen 

2013 blev året, hvor diabetes i Danmark nåede en trist milepæl. Antallet af diabetikere i Danmark var for første gang over 300.000, nemlig præcis 306.638, da de nyeste tal blev offentliggjort i februar.

En del af grunden til det høje tal er faktisk en succes: Sundhedsvæsenet er nu så dygtigt til diabetesbehandling, at patienterne lever længere end før. Men der er ingen tvivl om, at antallet af diabetespatienter også reelt har været konstant og stejlt stigende over en årrække. 

Det går den forkerte vej
En fremskrivning viser, at antallet af diabetikere i Danmark i 2025 vil være på - og hold nu godt fast - 600.000 mennesker. I fremtiden vil vi længes tilbage til de gode gamle dage i 2013, hvor kun godt hver tyvende dansker havde diabetes, hvis ikke vi handler nu.

De to dominerende diabetestyper - type 1 og type 2 - har mange ting til fælles, men adskiller sig på mindst et væsentligt punkt: I modsætning til type 1-diabetes kan type 2-diabetes forebygges. Derfor er forebyggelse det bedste værktøj, vi har, hvis vi vil forhindre, at så mange mennesker som hidtil rammes af type 2-diabetes.

I det følgende vil jeg komme med nogle bud på, hvordan det kan ske.

Rådgivning om sundhed, kost og motion
For at forebygge type 2-diabetes skal mennesker i risiko have en viden, der sætter dem i stand til at handle. De skal opspores af sundhedsvæsenet, så de kan få den hjælp med rådgivning om livsstil, kost og motion, der skal til, for at de kan undgå diabetesdiagnosen. Undersøgelser viser, at op imod halvdelen af alle tilfælde af type 2-diabetes kan undgås, hvis livsstilen bliver markant mere aktiv og kosten mindre sød og fed og mere grov, grøn og mager.

Også dem, der lige har fået diagnosen, kan opnå store gevinster ved at ændre livsstil, men det forudsætter igen, at de er fundet i tide. I dag har omkring halvdelen af alle mennesker, der får konstateret type 2-diabetes, allerede en eller flere følgesygdomme, når de får diagnosen. Det betyder, at de har gået rundt med diabetes i årevis uden mulighed for at handle, fordi de ikke har haft viden om, at de var syge. Det er en tragedie for den enkelte og et dyrt svigt for samfundet, for det er langt billigere at behandle selve diabetessygdommen end følgesygdomme som nyreproblemer og amputationer.

Vi skal have gang i forebyggelsesrevolution
Hvis vi skal undgå endnu en fordobling af diabetestilfælde de kommende ti år, kræver det en forebyggelsesrevolution i Danmark. Det betyder f.eks. mere fysisk aktivitet i skolen og på arbejdspladser, bedre opsporing af mennesker i risiko for type 2-diabetes og støtte til de nødvendige livsstilsændringer samt i det hele taget bedre muligheder for, at befolkningen træffer de sunde valg i forhold til KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion). Det kan opnås på utallige måder. Diabetesforeningen deltager gerne med de gode idéer, for vi har simpelthen ikke råd til at lade være.

Alle kræfter bør sættes ind på at gøre Danmark til landet, der knækkede diabetes-kurven.

Forrige artikel Lad kameraerne våge over sygesengene Lad kameraerne våge over sygesengene Næste artikel Danskerne kan lære meget af kineserne - og omvendt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.