Dansk Kiropraktor Forening: Sundhedsvæsenet skal blive langt bedre til at samarbejde på tværs

Sundhedsvæsenet skal lægge gamle vaner på hylden og bruge faggrupperne til det, de er gode til. Og så skal vi simpelthen holde op med at scanne og ordinere medicin til patienter, der ikke har brug for det, skriver Michael Christensen. 

Skal vi spare penge og ressourcer i sundhedsvæsenet, er der to hurtige veje dertil.

Den første er at bruge faggrupperne til det, de er gode til. Den anden er, at vi simpelthen holder op med at operere, scanne og ordinere medicin til patienter, der ikke har brug for det.

Det korte svar på spørgsmålet ”Hvad skal sundhedsvæsenet gøre mindre af?”, er i virkeligheden, at vi skal holde op med at gøre det forkerte og i stedet satse på det rigtige. Ja, det lyder som et vildt koncept.

Lad os starte med det første. Jeg har sagt det før, men i det danske sundhedsvæsen er vi ikke gode til at samarbejde, og vi udnytter ikke kompetencerne hverken på tværs af faglige, geografiske og administrative skel.

Det betyder i al væsentlighed, at en patient, der går ind ad døren til sundhedsvæsenet vil få en overraskende forskellig behandling, alt efter hvilken region de bor i, og hvilken fagperson der står på den anden side af døren.

Dyrt og unødvendigt

Ifølge tal fra årsrapporten fra Regionernes Dansk Rygdatabase opererer man langt flere rygpatienter i Nordjylland og i Midtjylland, end man gør i Hovedstaden.

Hvor stor en andel der bør opereres, er naturligvis umuligt at sige, men det er påfaldende at nord- og midtjyske sygehuse opererer lige så meget som privathospitaler.

For mig peger det på, at der er en relativt stor gruppe mennesker, der burde være tilbudt konservativ behandling først. Så hvorfor er det ikke sket? Mangler der incitamenter eller faglighed?

Det bringer mig hen til min anden pointe. På det muskuloskeletale område oplever vi desværre igen og igen, at patienter får ordineret smertestillende medicin med mange bivirkninger, at der scannes på livet løs, og så gennemføres der operationer inden de konservative muligheder er udtømt.

Det er dyrt og det er unødvendigt.

Henvis til hinanden

En dugfrisk undersøgelse fra Australien viser, at en tredjedel af de patienter, der møder op i akutmodtagelsen med rygsmerter, kommer hjem med en ordination på opioider, og at de stadig tager medicinen en måned senere.

Hvordan det præcis ser ud i Danmark ved jeg ikke, men brugen af opioider i Danmark er, trods en stor indsats, de seneste år stadig alt, alt for stor.

Det samme gælder scanninger. Der tages billeder, som gjaldt det livet i sundhedsvæsenet. Er det nødvendigt for at kunne stille diagnoser? Nej. Koster det penge? I den grad. Virker det? Overhovedet ikke.

Hvorfor gør vi det så? Gammel vane er vel et slags svar, men det skal vi stoppe med at bruge som argument. I stedet skal hver patient mødes med faglighed og de sundhedsfaglige retningslinjer i det nære sundhedsvæsen. Og så er det vigtigt, at vi bruger hele sundhedsvæsenet – og at vi kan og vil henvise til hinanden.

Danskernes dårlige rygge, slid- og leddegigt, knogleskørhed, diskusprolapser og andre rygsygdomme koster samfundet 17,2 milliarder kroner om året og rammer hvert år mere end 1,2 millioner danskere.

I Dansk Kiropraktor Forening har vi i flere år argumenteret for, at der skal laves en strategi for behandling af muskel- og ledsmerter. Vores argumenter er blevet overhørt.

Og selvom undersøgelse efter undersøgelse viser, at eksempelvis ryg- og nakkeproblemer er blandt de sygdomme, der koster mest og har de største konsekvenser for blandt andet på arbejdsevnen, bliver det desværre ignoreret. Og det er selvom, der er evidens for at rådgivning, træning og manuel behandling faktisk virker.

Så vi skal altså gøre mindre af det, vi plejer at gøre.

Forrige artikel Ordfører til partifælle: Aktivt fravalg af organdonation harmonerer fint med Venstres liberale værdier Ordfører til partifælle: Aktivt fravalg af organdonation harmonerer fint med Venstres liberale værdier Næste artikel Lederforeningen i DSR: Reformen mangler et tydeligt mål om bedre sammenhængende sygepleje Lederforeningen i DSR: Reformen mangler et tydeligt mål om bedre sammenhængende sygepleje
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.