National Handlingsplan nu – vi kan ikke være andet bekendt

DEBAT: Det er nødvendigt med en samlet handlingsplan - både for patienternes og personalets skyld, mener SF's sundhedsordfører.

Af Karl H. Bornhøft
Sundhedsordfører, SF

Døren åbner og vi går ned ad gangen. Hilser både til højre og venstre på de mange der tilbringer deres tid hér. Det travle personale iler af sted, og har dårligt nok tid til at se sig for.

Det er ikke mandag morgen på Hovedbanegården, men en medicinsk afdeling i Danmark vi er på besøg på. Her er overbelægning og underbemanding hverdag. Patienterne venter og lægerne løber hurtigere, mens regeringen sidder på sine hænder - der er brug for handling!

Hvis bare store ord og flotte hensigter var drivkraften bag de medicinske afdelinger, ville vi have verdens bedste. Virkeligheden er dog, at beslutningerne er udeblevet. De medicinske patienter føler sig som en slags andenrangs patienter, på grund af en regering der har gået med skyklapper, og kun fokuserer på privathospitaler og kirurgiske patienter.

Det gør det samtidig mindre attraktivt at være ansat på medicinske afdelinger. Ingen skal bydes at gøre det dobbelte arbejde på halv tid. I SF bekymrer vi os både om de ældre medicinske patienter og de ansatte på afdelingerne.

Ikke patienter på gangen
Derfor viser vi vejen en national handlingsplan - med tryk på handling! Det skal være slut med halve løsninger og tomme udtalelser. En samlet plan er fundamental, for at vi kan være det medicinske område bekendt.

For at vende personaleflugten og give behandlingen et løft foreslår SF en række konkrete forbedringer. Patienter der er forvist til gangen, må og skal være fortid i et velfærdssamfund som det danske.

Der skal derfor etableres flere sengepladser, så der er sammenhæng mellem belægningsprocenten og normeringen. Det vil samtidig betyde, at døende patienter kan få muligheden for at ligge på enestue, hvilket skal understøttes af flere hospicepladser.

Investeringerne skal også give bedre tid til patienterne. Vi skal udnytte den moderne teknologi, som får arbejdsdagen til at glide nemmere. Det skal blandt andet ske ved investeringer i nyt kommunikationsudstyr og en udbygning af de elektroniske patientjournaler.

Bedre genoptræning
Som svag, ældre patient kan selv de mindste komplikationer have store konsekvenser. De skal derfor have tryghed hele vejen fra de indlægges til de genoptrænes.

SF vil derfor sikre, at patienterne har ret til forløbskoordinatorer, der har ansvaret for overgangene mellem afdelinger, sygehuse og kommuner.

Det mindsker risikoen for fejl ved overflytninger, og der skabes et trygt og sikkert forløb, hvor det er tydeligt afgrænset hvem der har ansvaret for patienten. Koordinatoren skal derfor være involveret både på kommunalt og regionalt niveau.

Med bedre sygehuse får vi også bedre arbejdspladser for de ansatte. Et sted de kan være stolte af, og som ikke altid skal have ry for at give stress eller være nedslidt. Udskiftningen i personalet er alt for høj.

SF vil investere i bedre arbejdsmiljø, så man rent faktisk får lyst til at arbejde på de medicinske afdelinger. Et motiveret personale er også gladere for sit job, og derfor skal medarbejderne gives muligheden for at kunne krydse lidt ind over hinandens opgaver.

Fokus på det medicinske område
Det vil give et bedre overblik og en optimal udnyttelse af kompetencer. En mulighed der skal styrkes ved at tilbyde mange flere efteruddannelse.

Med en samlet handlingsplan vil SF derfor markant forbedre det glemte medicinske område. Vi har viljen, og vil ikke lade det blive ved snakken. Det er nødvendigt at handle nu, både for patienternes og personalets skyld.

I det nye fælles udspil med Socialdemokratiet Fair Forandring er Handlingsplanen prioritet og finansieret. Det er derfor ikke længere tvivl om at Den Nationale Handlingsplan kommer - men udelukkende hvornår den kommer.

Forrige artikel Hovedstadens psykiatri sendt til tælling Næste artikel Fødevarekurven vender postitivt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.