Hovedstadens psykiatri sendt til tælling

DEBAT: Sundhedsstyrelsen lægger op til en lettere tilgængelig psykiatri. Samtidig har Region Hovedstaden planer om besparelser på området. Det kommer der ikke bedre psykiatri ud af, skriver dagens debattør.

Af Kristina Robbins,
Kredsnæstformand, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden

Sundhedsstyrelsen har netop sendt 'National strategi for psykiatri' på gaden. Hensigten med strategien er at styrke indsatsen på det psykiatriske område. Og strategien er da også fyldt med flotte visioner og væsentlige intentioner.

Men både visionerne og intentionerne står i skarp kontrast til dagligdagen i psykiatrien i Region Hovedstaden.

Krav om udbygning samtidig med besparelser
Eksempelvis er et af målene i Sundhedsstyrelsens strategi at sikre lettilgængelig, tilstrækkelig og effektiv behandling. Men hvordan hænger det sammen med, at Region Hovedstaden vil lukke 13 psykiatriske rehabiliteringspladser på Skt. Hans Hospital?

Og hvordan hænger det sammen med, at nedlæggelsen af psykiatrisk sengeafsnit i Helsingør? Eller med nedlæggelsen af den psykiatriske skadestuefunktion på Rigshospitalet?

Strategien beskriver også, at der er et helt særligt behov for udbygning af den børne- og ungdomspsykiatriske kapacitet, så lange ventetider undgås. Hvordan hænger det sammen med en indirekte besparelse på 5 millioner kroner i børne- ungdomspsykiatrien med krav om produktivitetsøgning?

Visioner og virkelighed hænger ikke sammen
Strategien påpeger desuden, at forudsætningen for en velfungerende psykiatri er kompetent personale, hvorfor der må satses på uddannelse.

Ikke mindst bør specialuddannelsen for sygeplejersker synliggøres og sikres, fremhæver Sundhedsstyrelsen i strategien. Men hvordan hænger det sammen med, at Region Hovedstaden ikke fylder alle sine pladser på specialuddannelsen?

Spørgsmålene er mange, men svaret kun ét: Visioner og virkelighed hænger ikke sammen.

Psykiatrien må tilføres de nødvendige ressourcer, for at visioner og mål kan indfris til gavn for patienterne. Så hænger tingene sammen.

Forrige artikel Mad og måltider i verdensklasse Næste artikel National Handlingsplan nu – vi kan ikke være andet bekendt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.