Pakkeforløbene på kræftområdet virker

DEBAT: De første resultater af pakkeforløbene for kræft viser sig nu. I Region Nordjylland er antallet af patienter, der opereres for lungekræft, således steget med 69 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Det er en succes, mener Ulla Astman.

Af Ulla Astman,
Formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg

Sidste år besluttede Danske Regioner i samarbejde med regeringen at sætte fokus på kræftbehandlingen. Og fra den 1. april i år er danskere blevet tilbudt udredning og behandling i særlige pakkeforløb for kræft, når der er begrundet mistanke om kræft. Foreløbig er pakkeforløbene iværksat for brystkræft, tarmkræft, lungekræft og hoved-halskræft. Snart følger en række andre kræftformer, således at vi inden slutningen af 2008 har indført pakkeforløb for de resterende kræftformer.

Pakkeforløb med positiv effekt
Allerede nu kan vi se, at indsatsen virker. Hvis vi ser på min egen region, Region Nordjylland, så er antallet af patienter, som bliver opereret for lungekræft steget med 69 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. At pakkeforløbene allerede har haft en positiv effekt ses af, at mange af operationerne er mindre operative indgreb. Det viser, at lungekræft opdages på et tidligere tidspunkt. Det er også, hvad jeg hører fra regionerne - at det går som planlagt med at indføre pakkeforløbene, og at flere patienter diagnosticeres hurtigere. Vi ser også at patienterne kommer igennem flere led i behandlingen på samme dag end sidste år, hvilket tyder på en mere effektiv arbejdsgang og planlægning.

Stadig udfordringer
Sygehusene står dog også over for en række udfordringer for at kunne leve op til de krav om ventetid, som ligger i pakkeforløbene. Der er for eksempel store udsving i antallet af nye patienter fra uge til uge. Det stiller store krav til planlægningen. Og det sker i en tid med generel personalemangel på sundhedsområdet. Regionerne - og det gælder både min egen region og de øvrige regioner - mangler sygeplejersker og speciallæger til at udføre undersøgelserne, indgrebene og opfølgningen på behandlingerne. Det er den helt store 'hurdle' lige nu i regionerne. Men der arbejdes meget fokuseret på at løse problemerne ved at indkalde personale til merarbejde og indgå aftaler på tværs af regionerne og med eksterne parter - for eksempel med tyske hospitaler.

Sygehusene har meget haft kort tid til at få indarbejdet nye rutiner og til at få koordineret opgaverne på tværs af afdelinger, sygehuse og sektorer. Men alligevel er pakkeforløbene blevet godt modtaget af personalet, og der er virkelig blevet knoklet for at komme godt fra start.

Der er dog stadig et stykke vej endnu. En række problemer skal løses - især i forhold til den presserende personalemangel. Jeg vil dog understrege, at vi med pakkeforløbene har taget et stort skridt fremad for kræftbehandlingen i Danmark, og at vi i regionerne gør alt, hvad vi kan for at gennemføre målsætningerne om indførsel af pakkeforløb på kræftområdet.

Forrige artikel Hospitalsvæsenet bedre end politiet! Hospitalsvæsenet bedre end politiet! Næste artikel 2 mia. ekstra til sundhed er da til at forstå 2 mia. ekstra til sundhed er da til at forstå
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.