Du vælger selv det gode liv

DEBAT: Man skal selv vælge det gode og sunde liv, men kommunerne skal gøre rammerne så attraktive som muligt, mener Jan Prokopek Jensen (S), borgmester i Sønderborg.

Af Jan Prokopek Jensen (S),
borgmester i Sønderborg

Unge kvinder er så overvægtige, at de har svært ved at få børn. Drenge sidder for meget ved computeren og får svage rygge. Unge piger skærer i sig selv eller spiser alt for lidt. Alt for mange får diabetes 2.

Medierne er dagligt fyldt med historier om, at danskerne har det dårligt - ikke på grund af de gener, de har arvet, men på grund af livsstilssygdomme.

Borgernes helbred og kommunens økonomiske sundhed hænger nøje sammen. Når borgerne er syge, går de til læge og ligger på sygehuse, og det kan stort set aflæses direkte på skattekortet. Det er ikke uden grund, kommunerne har stort fokus på sundhedsfremme og forebyggelse - helbredelse koster nemlig rigtig mange penge.

Sundheden skal ud til borgerne
Om kort tid - den 6., 7. og 8. maj - inviterer vi i Sønderborg Kommune borgerne til møder om en sundhedspolitik. Politikker skal ikke bare være fine ord og varm luft. Sundheden skal ud til borgerne, ellers er det hele skønne spildte kræfter.

Det er ikke muligt at give en konkret opskrift på det gode liv. Hvert enkelt menneske må finde sin egen vej. Men vi skal i kommunerne sørge for at skabe rammerne, og jeg synes, vi gør os umage. I Sønderborg har vi et politisk udvalg, som udelukkende tager sig af sundhedsfremme og forebyggelse. Fundamentet, vi bygger på, skal være i orden, og derfor træffer vi ingen politiske beslutninger uden at tage højde for de sundhedsmæssige konsekvenser.

Aktiviteter lige for øjnene af borgerne
Borgerne kan hele tiden vælge mellem utallige aktiviteter - kommunale, i foreninger og private motionscentre. Og rigtig mange er nemme at aktivere - den store udfordring ligger i at få de, der ikke er vant til at dyrke motion, til at røre sig. Derfor prøver vi at skabe aktiviteter lige for øjnene af borgerne.

At vælge det sunde liv er en vigtig ingrediens i det gode liv. Men livskvalitet er også at have det godt med sit valg af det sunde liv og at have det godt med sit arbejde, sin familie, sin fritid.

Kan ikke undvære foreningslivet
Jeg har netop besøgt en gymnastikforening, der fyldte 100 år. Ledere i foreningen rejste sig på stribe og fortalte om, hvad arbejdet i foreningen havde betydet for dem: De havde givet noget, ja, men fået det tifold tilbage i form af samvær med børn og voksne, inspiration, livskraft og netværk.

Motionscentrene buldrer frem med deres tilbud om motion på alle tider af døgnet, og det er godt i en tid, hvor samfundsudviklingen har fokus på individet. Men foreningslivet og de frivillige ledere kan vi ikke undvære, det gør noget for både det sunde liv og det gode liv.

Forrige artikel Hvor er interessen for kvalitet hos privathospitalerne? Næste artikel Der findes ingen gratis frokost - eller HPV-vaccine Der findes ingen gratis frokost - eller HPV-vaccine
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.