Sundhed skal tænkes ind i alle beslutninger

DEBAT: Politikerne skal tænke sundhed ind i alle beslutninger, mener borgmesteren i Sønderborg Kommune, Jan Prokopek Jensen (S).

Af Jan Prokopek Jensen (S)
Borgmester i Sønderborg Kommune

Politikerne skal tænke sundhed bredere end befolkningen gør.

I Sønderborg Kommune er det sådan, at for hver eneste politiske beslutning, der træffes, skal der svares på to spørgsmål: Hvad er den økonomiske konsekvens, og hvad er den sundhedsmæssige konsekvens.

Det betyder noget for sundheden, at fortovsfliserne ligger rigtigt, så folk ikke falder og brækker hofter og ben. Det betyder noget for sundheden, hvad en ny vej støder op til, og hvordan man derfor forhindrer trafikuheld.

Vi skal tænke sundhed ind i alle beslutninger inden for skoler, ældre, trafik, ja, det hele. Også den mentale sundhed, for en meget stor del af sygdommene skyldes stress og negative tanker.

Per i 4. klasse læser dårligt
I stedet for at behandle symptomer med piller og salver bør vi tænke i at løse årsagerne. Det er bestemt ikke sikkert, at Per i 4. klasse er dårlig begavet, fordi han ikke kan koncentrere sig og læser dårligt. Så i stedet for at sætte ind med specialundervisning, bør vi ud i hjemmet og afdække årsagerne til Pers problemer.

Det er en helt rigtig beslutning i forbindelse med kommunalreformen at lægge forebyggelse og sundhed ud til kommunerne. I amterne var der ikke mange stemmer i forebyggelse. Jeg er overbevist om, at vælgerne vil kvittere for den helhedstænkning, vi i kommunerne har mulighed for at indføre - med omdrejningspunkt i sundheden.

Millioner til sundhed
Sønderborg har et selvstændigt fagcenter for sundhed, hvor succes især måles på, hvor mange æg fagcentret kan ligge i andre chefers reder. Vi har sat millioner af til nye cykelstier, gangstier og naturruter, der skal inspirere borgerne til at bevæge sig mere. Vi har iværksat forsøgsprojekter med motion på skolerne. Sønderborg var i år blandt de første 12 udvalgte KRAM-kommuner, der har sat fokus på kost, rygning, alkohol og motion.

I samarbejde med 54 læger og 25 idrætsforeninger har Sønderborg søsat projekt Motion på opfordring. Projektet går ud på at finde og motivere borgere, der har mere brug for motion end medicin. Men især går projektet ud på, at borgere med disse behov bliver en del af et socialt netværk i lokalområdet og kommer til at føle sig som en del af lokalsamfundet.

Glæde sikrer bedre sundhed
Lokalpolitikeres visioner bør være, at der om 10 år er færre syge, færre skader i trafikken og færre børn med behov for en særlig indsats. Og så håber jeg, at jeg om 10 år kan se flere, der smiler til hinanden på gaden. For vi skal huske, at vejen til sundhed også går gennem glæden. Hvad godt er der i at have en stor Audi i garagen, hvis man ikke kan komme ud af sengen - hvad enten det skyldes en fysisk sygdom eller man bare ikke kan se meningen med det hele.

Forrige artikel Privathospitalerne vil uddanne læger og sygeplejersker Privathospitalerne vil uddanne læger og sygeplejersker Næste artikel Garantier på sundhedsområdet avler mistillid Garantier på sundhedsområdet avler mistillid
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.