Nye opgaver til den praktiserende læge

DEBAT: Den praktiserende læge skal spille en mere aktiv rolle i forbindelse med forebyggelse af livsstilssygdomme, mener Venstres medlem af Sundhedsudvalget.

Af Birgitte Josefsen,
Folketingsmedlem (V)

Samtidig med at statistikkerne viser foruroligende tal for stigninger i de såkaldte livsstilssygdomme - fedme, gammelmandssukkersyge, forhøjet blodtryk, blodpropper og så videre - bliver det mere og mere klart, at vi fra samfundets side skal bruge flere ressourcer på forebyggelse. Dels af hensyn til de enkelte mennesker, der risikerer at blive ramt af disse sygdomme, dels på grund af samfundsøkonomien.

Lægernes rolle
I den forbindelse ser jeg meget gerne, at man ser på den praktiserende læges rolle i det moderne sundhedsvæsen.

Mit udgangspunkt er, at den praktiserende læge er og fortsat skal være et vigtigt led i sundhedssystemet. Lægerne kender det lokalsamfund, de lever og virker i, og de har som regel et ret godt kendskab til de mennesker, der møder op i konsultationen - ofte også til deres familie; måske i flere generationer.

Netop med sin brede lægefaglige baggrund og kendskabet til patienterne og lokalsamfundet vil den praktiserende læge have de bedste forudsætninger for at engagere sig i den forebyggende del af sygdomsbehandlingen. I stedet for først at træde til, når skaden er sket eller en sygdom er brudt ud.

Jeg forestiller mig, at danskerne skal have mulighed for at gå til "deres egen læge" - eksempelvis en gang om året - og blive undersøgt og få gode råd om nødvendige ændringer i levevis etc. Undskyld sammenligningen - men præcis på samme måde, som vi med regelmæssige mellemrum sender bilen til serviceeftersyn på et værksted...

Kan ændre tingene
Der er for mig ingen tvivl om, at den højt respekterede praktiserende læge kan gøre sin indflydelse gældende og forhindre en stor del af disse livsstilssygdomme - vel at mærke inden de bliver et alvorligt problem for den enkelte patient.

At det så også vil spare samfundet for mange omkostninger til kostbar sygdomsbehandling skal blot nævnes for fuldstændighedens skyld.

Lige som så mange andre danskere nyder jeg i denne tid gensynet med Ove Sprogøes Doktor Hansen i "Matador". Han er jo denne sympatiske, tillidsvækkende og uhyre effektive figur, som døgnet rundt er parat til at komme patienterne til undsætning med sin store lægetaske, men også på dette punkt skildrer TV-serien en svunden tid.

Nu har samfundet ændret sig, og dermed skal vi også tage den praktiserende læges funktion op til revurdering. Jeg ser gerne, at han får mulighed for at deltage mere aktivt i det forebyggende arbejde. 

Forrige artikel Brug for moderne sygehuse Næste artikel Forbud nyttesløst mod hormonforstyrrende stoffer
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.