KL: Urimelig kritik af vores psykiatri-indsats

REPLIK: Bedre Psykiatri klandrer os for, at vi ikke har udviklet socialpsykiatrien, siden vi overtog den. Kritikken er urimelig. Kan vi gøre mere? Ja, men det kræver ressourcer og en dialog om, hvordan vi udvikler den bedste socialpsykiatri, skriver Thomas Adelskov.

Af Thomas Adelskov
Formand for Social- og Sundhedsudvalget, KL

Kære Thorstein Theilgaard

Tak for dit indlæg om kommunernes hårrejsende ringe behandling af psykisk syge, som om ikke andet giver os en mulighed for rent faktisk at komme på banen i debatten. Meget andet er der desværre heller ikke kvittere for. Du fremstiller kommunerne som en "stor elefant, som forsøger at gemme sig".

Jeg ser snarere kommunerne som en blæksprutte, som med alle arme i brug forsøger at løfte en gigantisk opgave på et område i massiv vækst – og som kun i begrænset omfang støttes økonomisk fra nationalt hold. Det vil vi meget gerne indgå i en konstruktiv debat om.

Urimeligt hård kritik
Men lad os først få nogle ting på det rene. Kommunerne løser opgaver med og om borgere med psykiske problemstillinger på børne- og voksenområdet, på social- og sundhedsområdet og i jobcentrene. Det er en opgave, der er vokset voldsomt i omfang, fordi stadig flere får psykiske problemstillinger, og fordi vi som samfund er blevet bedre til at identificere og hjælpe dem.

Vi øver en tidlig indsats til børn og unge i mistrivsel og med psykiske problemstillinger. Vi laver indsatser til voksne, der står uden for arbejdsmarkedet eller er i risiko for at stå udenfor.

Og ja, selvfølgelig kan vi gøre mere.

Men at klandre os for ikke at have udviklet socialpsykiatrien, siden vi overtog opgaven for 10 år siden, er en urimelig kritik. Især over for de ledere og medarbejdere, som har opbygget og udviklet en socialpsykiatri, som i den grad trængte til modernisering.

Vi har udviklet og etableret talrige nye indsatser og tilbud. Vi anerkender, at det er vanskeligt at følge med udviklingen i det regionale sundhedsvæsen, men sådan må det være, når der kun hældes kul på det ene lokomotiv.

Derfor er jeg, som nævnt, også glad for, at du trækker os ind i debatten. For vi vil meget gerne diskutere en ny psykiatrihandleplan. Denne gang ville det være godt, hvis den kommunale indsats også bliver prioriteret, så vi ikke, som med den sidste handleplan sættes uden for døren, når pengene skal fordeles. Jeg håber, at du aktivt vil hjælpe til med det. For vi har i bund og grund fælles ønsker:

Du vil gerne have flere sociale akuttilbud. Det vil vi også.

Du vil gerne opkvalificere. Det vil vi også.

Du vil gerne, at vi prioriterer forebyggelse og tidlige indsatser. Det vil vi også.

Vil gerne opruste
Men så har vi behov for, at det bliver prioriteret nationalt. Vi oplever i disse år, at flere borgere med meget komplicerede sygdomsforløb udskrives til kommunerne, hvor de tidligere var indlagt meget længere tid i den regionale psykiatri. Det er ikke holdbart. Vi kan ikke tage (flere) penge fra de ældre og børnene til at løfte opgaverne i socialpsykiatrien.

I kommunerne vil vi gerne opruste på en lang række områder, så vi bedre kan hjælpe den her gruppe borgere. Men vi er simpelthen nødt til at have en konstruktiv dialog om, hvordan vi får skabt nogle ordentlige rammevilkår for opgaven. Kommunerne kan ikke blive ved med at løse flere og flere opgaver for det øvrige sundhedsvæsen, uden at der prioriteres penge til opgaven. Det vil vi gerne synliggøre.

Så Thorstein – tak fordi du fik os ind i debatten. Vi kæmper side om side med borgerne hver evig eneste dag. Det var pænt af dig at trække os ud af skyggen.

Forrige artikel Spastikerforeningen: For få spastikere screenes for livmoderhalskræft Spastikerforeningen: For få spastikere screenes for livmoderhalskræft Næste artikel DGI: Foreningsarbejde fremmer mental sundhed DGI: Foreningsarbejde fremmer mental sundhed
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.