Økonomer skal ikke give sundhedsfaglige anbefalinger

DEBAT: Sundhedsøkonomer bør holde sig til økonomiske betragtninger. Det mener dagens debattører, som kritiserer en rapport fra Copenhagen Consensus Center.

Af Michael Hasenkam
formand Lægevidenskabelige Selskaber
og Henrik Sillesen
ledende overlæge, generalsekretær European Society for Vascular Surgery

For nogen uger siden udgav Copenhagen Consensus Center rapporten: "The Danish Health Care System: An Analysis of Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats" forfattet af tre sundhedsøkonomer.

Det er opfattelsen hos de Lægevidenskabelige Selskaber, at sundhedsøkonomer bør holde sig til økonomiske betragtninger og ikke sundhedsfaglige anbefalinger, hvor der ikke er sundhedsfaglige medforfattere. Dernæst vil vi opfordre til, at politikere (og medier) forholder sig kritisk til baggrunden for anbefalinger og anvendelse af kilder i en rapport af denne karakter.

Rapporten indeholdt sundhedsfaglige anbefalinger uden angivelse af sundhedsfaglige medforfattere, men blot med referencer til enkelte sundhedsvidenskabelige artikler. Flere af anbefalingerne var enten ikke tidssvarende eller upræcise.

Eksempelvis anbefales, at der indføres helsetjek med henvisning til Ebeltoft-undersøgelsen. Imidlertid er der kun ringe videnskabelig dokumentation for, at denne slags helsecheck medfører nedsat dødelighed eller forebygger livsstilssygdomme. Det er for nylig dokumenteret, at den prognostiske værdi af et helsecheck er meget ringe, når det gælder om at forudsige, hvem der får åreforkalkning, dræber nr. 1 i samfundet og samtidig den sygdom, der koster flest ressourcer.

DR arrangerede en høring dagen efter udgivelsen, og politikerne var ikke sene til at kommentere på disse sundhedsfaglige anbefalinger, givet af ikke-fagfolk. Det gavner hverken debatten eller befolkningens sundhed.

Forrige artikel Velfærdsteknologi skal sikre ældre bedre livssituation Næste artikel Økonomer må gerne udtale sig om sundhedsfaglige emner
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.