Velfærdsteknologi skal sikre ældre bedre livssituation

DEBAT: Velfærdsteknologien skal hjælpe ældre borgere til uafhængighed. Det foreslår dagens debattør, som mener, det vil forbedre ældres livskvalitet og sundhedstilstand.

Af Lissie Kirk (S)
Næstformand, Social- og Sundhedsudvalget, Køge Kommune
 
Vi bliver flere og flere i den modne alder. Mennesker i denne alder var tidligere ofte kendetegnet som nedslidte og tit med et stort behov for hjælp til at klare de praktiske gøremål i hverdagen.

Vores fokus på sundheden har heldigvis forbedret levevilkårene både i arbejds- og privatlivet.

Langt hovedparten af os, som i de kommende år når den 3. alder, har en bedre sundhedstilstand end tidligere.

Vi er generelt blevet bedre til ikke at ryge, vi dyrker mere motion, vi har et fornuftigt forhold til alkohol, og vi spiser også sundere.

Jeg tror også, det har stor betydning for mennesker i den 3. alder, at de er aktive i foreningslivet, måske udøver de frivilligt arbejde til glæde for dem, som modtager, men også for dem selv, ved at kunne være noget for andre.

Kommuner skal hjælpe ældre til uafhængighed 
En anden vinkel på sundhedsbegrebet er det at kunne mestre eget liv længst muligt. Det, tror jeg på, er vejen frem.

En del kommuner er allerede nået langt inden for dette område.

Skulle man som ældre blive svækket efter sygdom, så viser det sig, at det giver god mening at sætte massivt ind med hjælp, for at den ældre kan genvinde sine praktiske eller kognitive færdigheder.

Det er vigtigt, at det er den ældres eget mål med indsatsen, der driver værket. Det kan være, at målet igen er selv at kunne gøre sine daglige indkøb eller igen selv at kunne udføre personlig hygiejne.

Jeg tror på, at vi alle helst vil klare os selv og ikke være afhængige af andre. Det at vi selv kan bestemme, hvornår vi skal på toilettet, i bad eller tage tøj på eller af, det er en stor personlig tilfredsstillelse fortsat at kunne dette.

Velfærdsteknologi giver uafhængighed 
Vi skal i så stort et omfang som muligt også have fokus på at inddrage velfærdsteknologien, hvor den giver mening.

Jeg mener også, at vi ved nybyggeri af ældre- og handicapboliger skal tænke velfærdsteknologien ind i byggefasen. Her tænker jeg blandt andet på toiletter, der både kan vaske, skylle og tørre. Der er mange andre teknologiske løsninger, som kan gøre den enkelte mere uafhængig af andres hjælp.

Alt i alt tror jeg, at vi med disse fokuspunkter og aktive indsatser vil opleve, og de ældres generelt bedre livssituation vil kunne skyde tidspunktet for, hvornår man vil have brug for det offentliges hjælp. Men det vigtigste er dog, at den enkelte vil opleve en bedre livskvalitet og dermed sundhedstilstand.

Forrige artikel Patienter rammes af regioners sparekrav Næste artikel Økonomer skal ikke give sundhedsfaglige anbefalinger
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.