Økonomer må gerne udtale sig om sundhedsfaglige emner

DEBAT: Professor Kjeld Møller Pedersen afviser lægers kritik af, at han og andre økonomer er kommet med anbefalinger på sundhedsområdet.

Af Kjeld Møller Pedersen
Professor, IST - Forskningsenheden for Sundhedsøkonomi, SDU

Michael Hasenkam og Henrik Sillesen fremfører i deres – i mere end én forstand tankevækkende - debatindlæg det synspunkt, at sundhedsøkonomer alene skal forholde sig til økonomi og ikke sundhedsfaglige anbefalinger, medmindre der er sundhedsfaglige medforfattere.  Det illustreres – i øvrigt dårligt – med henvisning til en enkel anbefaling ud af 10 i rapporten, nemlig vedrørende helbredscheck.  

Hvem må udtale sig om hvad?
En lang række af rapportens forslag kræver på ingen måde sundhedsfaglig ekspertise, for eksempel forslaget om oprettelse af et prioriteringsinstitut eller for den sags skyld brugerbetaling. Det fremsatte synspunkt betyder jo i sin logiske konsekvens, at sundhedsfaglige personer heller ikke kan eller bør fremsætte anbefalinger om for eksempel organisatoriske eller økonomiske forhold, uden at der også medvirker en fagperson med disse særlige kompetencer.

Kernen i megen sundhedsøkonomi er, at der ofte indgår sundhedsfaglige forhold, for eksempel i forbindelse med omkostnings-effekt-analyser, hvor det undertiden kan være såvel relevant som nyttigt at trække på sundhedsfaglige ekspertise, men langtfra altid, ligesom den nødvendige statistiske ekspertise i sådanne sager som hovedregel er mere udpræget blandt økonomerne.

Økonomi og sundhed hænger sammen
I en række sundhedsfaglige problemstillinger indgår der uvægerligt økonomiske overvejelser, hvor der med fordel kan søges økonomisk bistand. 

Spørgsmålet er imidlertid, om kernen i det fremførte synspunkt er et dybtfølt ønske om en sådan flerfaglighed omkring en række vigtige sundhedspolitiske problemstillinger - noget jeg varmt støtter og praktiserer - eller drejer det sig om at vogte sig mod anbefalinger, som der i visse sundhedsfaglige kredse kan være modstand mod. Hvis vi skal til være 'vagthunde' for hinanden, forsvinder sigtet med den ønskværdige, berigende og ligeværdige flerfaglige vurdering af mange sundhedspolitiske emner.

Forrige artikel Økonomer skal ikke give sundhedsfaglige anbefalinger Næste artikel Forebyggelse sikrer arbejdsstyrke i 2020
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.