Vold i hjemmet skal på skoleskemaet

DEBAT: Vold i hjemmet er et omfattende problem og et tabu, som skal brydes. Ifølge dagens debattør, Susanne Philipson, direktør for Danner, er det en opgave, som skolerne kan være med til at løse.

Af Susanne Philipson,
Direktør i Danner, København.

Hvert femte skolebarn er udsat for vold i hjemmet. Derfor skal landets grundskoler bryde tabuet, oplyse eleverne om deres rettigheder og vigtigst af alt handle. 

Et nyt skoleår er i gang ude på Danmarks grundskoler, og 700.000 elever møder ind hver dag. Hvert femte skolebarn er udsat for vold i hjemmet, så det kræver ikke den store matematiske viden at regne ud, at landets skolelærere og pædagoger hver dag står over for flere potentielt voldsudsatte børn i klasselokalerne.

Vi er klar over, at der stilles store krav til lærerne – der er næsten ikke grænser for alt det, de skal være opmærksomme på i forbindelse med børnenes trivsel, samtidig med at der skal være tid til undervisning.

Tavsheden skal brydes
Men de seneste års sager om vold, misbrug og vanrøgt af børn i Danmark understreger endnu en gang, at forebyggelse og opsporing er et fælles ansvar. Ingen sag kan være vigtigere. Nogle faggrupper, for eksempel personalet på landets grundskoler, tilbringer meget tid sammen med børnene.

Hver gang de er opmærksomme på vold i hjemmet, og skolen handler konkret, bliver der sendt et tydeligt signal om at bryde tavsheden og det tabu, som vold i hjemmet i høj grad er omgærdet af. Landets grundskoler kan dermed gøre en massiv forskel for det enkelte barn.

Mange lærere er allerede godt klædt på til opgaven – men de kan blive endnu bedre. De skal kende tegnene på vold og turde italesætte dem. Både over for den enkelte elev, men også i undervisningssammenhæng. Skoleledelsen skal støtte lærerne i dette mål – for når skolen tager emnet vold op i klasselokalet, har det en forebyggende effekt, da børnene bliver bevidste om egne grænser og alternativer til vold.

Derfor har Danner også udgivet det første danske skolemateriale, hvor læreren selv kan undervise i emnet vold i hjemmet. At leve i en voldsudsat familie giver børneliv præget af fysiske og psykiske mén som mærker på kroppen, hovedpine og mavepine, mistænksomhed, aggressiv adfærd samt angst og koncentrationsbesvær. Vi ved – med 30 års erfaring inden for området – at tidlig opsporing og aftabuisering hjælper og giver børnene viden om værdier, rettigheder og troen på et liv uden vold.

Der er brug for en politisk opbakning
Det er lovpligtigt at have en antimobbestrategi - et værdiregelsæt - på den enkelte skole. I Danner ønsker vi, at man fra politisk side bakker op og gør det lovpligtigt at udarbejde en decideret voldspolitik:

En voldspolitik, som ikke kun handler om, hvordan lærerne tackler vold på skolen – men en handleplan med tydelige og konkrete anvisninger til lærerne, så de aldrig er i tvivl om, hvordan skolen og de som fagfolk skal agere over for et barn udsat for vold i hjemmet. Det vil uden tvivl også få en positiv effekt børnene imellem og skabe en generel dialog i klasselokalet om vold og værdier.


Selv om vi ofte siger, at vold er et komplekst emne, er én ting sikkert: Vold er forbudt, og med det i baghovedet skal vi alle handle.

Hver dag.

Forrige artikel Det offentlige skal slippe borgerne fri Det offentlige skal slippe borgerne fri Næste artikel Finanslovforslag glemmer de udsatte Finanslovforslag glemmer de udsatte