Vi skal spørge ind til børnene

DEBAT: "En ting er at lytte til de børn, der taler. Hvad med de børn, der er mestre i at gemme sig bag en velpoleret facade og aldrig taler om det derhjemme?" spørger Henrik Appel, landsleder i TUBA.

Af Henrik Appel
Landsleder, Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkoholmisbrugere (TUBA)

Manu Sareen (R) vil som minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold sætte sig på hug, runde hånden om øret og lytte til de udsatte børn. Det fortæller han på Altinget.dk.

I TUBA kan vi ikke være mere enige i, at det er på tide, at børnene bliver inddraget i sagsbehandlingen af deres eget liv.

Spørg ind til børnene
Men en ting er at lytte til de børn, der taler. Hvad med de børn, der er mestre i at gemme sig bag en velpoleret facade og aldrig taler om ’det derhjemme’?

Hvis ansvar er det egentlig at spørge til den pige, der for femte gang indlægger sin far på hospitalet? Eller drengen, der sidder ved siden af, når mor bliver taget for spritkørsel? Er det sygeplejersken? Politikerne? Naboen? Og hvem gør det? Spørger til hende.

Meget få, er svaret, når man spørger de unge, der kommer i TUBA. Kun seks procent talte med en lærer eller en pædagog i barndommen. Kun to procent med de offentlige myndigheder.

Det er rigtig mange børn, der aldrig får spørgsmålet: ”Jeg kan se, at du har det svært med det her. Er det rigtigt?”

De voksnes ansvar
Er det politikernes ansvar? Ja. Det er i den grad et politisk ansvar, at de 60.000 unge, der ifølge TUBA's seneste befolkningsundersøgelse i høj grad ønsker hjælp, har et sted, de kan få det. Hjælpen i dag er for spredt, tilfældig og sporadisk til, at alle de unge finder den.

I TUBA kan vi lige nu hjælpe 4000 om året. Derfor kæmper vi dagligt for en behandlingsgaranti for denne store og sårbare målgruppe.

Manu Sareen efterlyser i sit indlæg på Altinget.dk mere efteruddannelse, så børneinddragelse ligger på rygraden af de mennesker, der omgiver sig med børn i hverdagen.

Vi har gennem 17 år talt med titusindvis af børn og unge fra familier med alkoholproblemer, og vi har samlet og forædlet vores viden og metoder.

I 2014 er det tid til, at vi i TUBA tager ansvaret for at udbrede kendskabet til vores viden og metoder via kurser og supervision til fagfolk og konferencer, så flere børn og unge kan få bedre hjælp og støtte.

For i TUBA har vi også et ansvar. Alle voksne har et ansvar. Selv den enkelte læser derhjemme. Start med ikke at tage for givet, at nogle andre taler med barnet. Det kræver bare en enkelt voksen.
 

Forrige artikel Kontanthjælpen skal ned Kontanthjælpen skal ned Næste artikel Kommuner og anbringelsessteder har et ansvar