Uklare svar om tiårsplan for psykiatrien vækker bekymring

"Jeg begynder at blive rigtig nervøs for, om psykiatriplanen bliver syltet," siger Jane Alrø Sørensen fra Bedre Psykiatri, efter statsminister Mette Frederiksen tirsdag svarede undvigende på spørgsmålet om, hvorvidt den længe ventede tiårsplan kommer inden et folketingsvalg.

"Kan statsministeren skubbe lidt til sundhedsministeren?"

Det sagde Pia Olsen Dyhr (SF) tirsdag i et spørgsmål til Mette Frederiksen (S). Spørgsmålet handlede om, hvorvidt regeringen vil fremlægge et udspil til en tiårsplan for psykiatrien inden et kommende folketingsvalg. 

"Tålmodigheden er brugt op fra SF's side, og jeg vil gerne spørge, om statsministeren vil garantere, at regeringen rubber neglene og kommer i gang med en tiårsplan?" sagde Olsen Dyhr.

Statsministeren svarede imidlertid ikke klart på, hvornår regeringen vil indkalde til forhandlinger om planen.

Hun understregede sit behov for "at gå et spadestik dybere" og tale om, hvordan man med fokus på forpligtende fællesskaber kan forebygge, at mennesker får behov for psykiatrisk behandling:

"Jeg tror, vi kan forebygge rigtig meget i civilsamfundet, så man ikke behøver komme ind i sundhedsvæsenet. Og så skal vi som samfund tænke over, hvordan vi sikrer, at vores børn og unge bliver robuste nok til at kunne klare livet. For at gøre en lang historie kort: Vi er enige om, at vi gerne vil have en tiårsplan for psykiatrien, og det skal vi gøre i fællesskab."

Pia Olsen Dyhr tilføjede: "Inden folketingsvalget".

Hun udtrykte bekymring for, om psykiatriplanen er kommet bag i køen på grund af corona.

"Jeg er ikke enig i, at det er røget bag i køen på grund af corona," sagde statsministeren.

Socialdemokratiet gik i 2019 til valg på et ønske om en tiårsplan for psykiatrien.

Aktør: Ikke til at bære

De uklare svar vækker bekymring i foreningen Bedre Psykiatri:

"Jeg begynder at blive rigtigt nervøs for, om psykiatriplanen bliver syltet. Og statsministerens svar i Folketinget i dag gjorde mig på ingen måde mere tryg," siger generalsekretær Jane Alrø Sørensen.

Hun tilføjer, at psykiatriens aktører har gjort alt, hvad de kunne, for at bidrage konstruktivt til arbejdet, som har været undervejs siden 2020:

"Vi har deltaget i arbejds- og følgegrupper, holdt møder med politikere og afleveret stakkevis af papirer med forslag og ideer. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det hele ville løbe ud i sandet. Det er ikke til at bære, at det historiske svigt af mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende skal fortsætte på ubestemt tid."

De faglige anbefalinger til tiårsplanen blev præsenteret i januar 2022 efter talrige forsinkelser.

{{toplink}}

Forrige artikel Ny temadebat: Skal kunstig intelligens spille en større rolle på socialområdet? Ny temadebat: Skal kunstig intelligens spille en større rolle på socialområdet? Næste artikel Rosenkrantz-Theil vil have styr på STU: Rosenkrantz-Theil vil have styr på STU: "På andre velfærdsområder fanger vi bedre, når tingene ikke kører så godt"