Ordførere er klar til store investeringer i psykiatrien

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til en plan for psykiatrien er spot on, siger ordførere, men hvad der kan realiseres og hvor hurtigt afhænger af de politiske forhandlinger. Regeringen vil komme med et udspil på baggrund af det faglige oplæg, oplyser Sundhedsministeriet.

Et godt fagligt afsæt. Sådan lyder reaktionen fra Christiansborgs psykiatriordførere, efter at Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen torsdag præsenterer anbefalingerne til en 10-årsplan for psykiatrien.

"Det er et godt grundlag og nogle gode målsætninger. Hvad vi kan tage fat på og i hvilket tempo, afhænger jo så af, hvor stor en pose penge der afsættes. Det er det springende punkt," siger Trine Torp (SF).

"De her anbefalinger er spot on på psykiatriens udfordringer. Så nu er vi spændt på at se regeringens udspil," siger Jane Heitmann (V).

Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen har med input fra blandt andet patient- og pårørendeforeninger, faglige selskaber, KL, Danske Regioner med flere udarbejdet det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien. Oplægget indeholder 37 konkrete anbefalinger, samlet i en ny rapport.

Bindende mål

De 37 anbefalinger skal mindske antallet af genindlæggelser, nedbringe ventetiden og øge gennemsnitslevealderen for mennesker med psykisk lidelse.

Sundhedsordførerne hæfter sig ved anbefalingernes brede fokus.

Flere tilbud til børn og unge med psykisk sygdom er en høj prioritet hos alle partier. Der er desuden enighed om, at den samlede aftale skal indeholde både kort- og langsigtede initiativer.

Jane Heitmann (V) glæder sig over, at en af anbefalingerne drejer sig om indsatser for pårørende:

"Det er noget af det, vi faktisk kan gå til her og nu. Vi ved, at de pårørende bliver slidt og er i risikogruppen for at gå ned med stress og depression, og vi har faktisk nogle værktøjer, som virker, som vi kan gå i gang med at rulle ud på kort sigt," siger hun.

SF's psykiatriordfører har særligt fokus på de anbefalinger, der drejer sig om forebyggelse:

"Det er vigtigt for os at investere i alt dét, der ligger før og efter indlæggelse, og som ofte hænger sammen med sociale problemer. For der er et efterslæb," siger Trine Torp (SF).

De Konservative mener, at alle anbefalingerne er relevante.

"Der er utilstrækkelig tilgængelighed, utilstrækkelig kapacitet, utilstrækkelig kvalitet og utilstrækkelig sammenhæng. Samtidig halter forebyggelsen og den tidlige indsats. Så der er nok at tage fat på," siger Per Larsen (K).

Han slår fast, at det afgørende er, at aftalepartierne binder hinanden til masten.

"Det vigtige er, at vi får lagt nogle bindende mål ind i en aftale, så det ikke bliver ved hensigtserklæringerne."

Peder Hvelplund (EL) bakker op:

"Vi skal opstille nogle helt klare mål, der binder skiftende regeringer med skiftende parlamentariske flertal til at levere på de her anbefalinger."

Enhedslisten foreslår derfor, at man opretter et uafhængigt psykiatriråd, som løbende kan vurdere indsatsen.

For tidligt at tale penge

Alle ordførere udtrykker en overordnet vilje til at investere i psykiatrien. Det er dog for tidligt at tale beløb, mener de fleste:

"Det er en smule præmaturt at tale kroner og øre, for det må bero på, hvad regeringen spiller ud med," siger Jane Heitmann (V).

Hun bakkes op af Trine Torp (SF):

"Vi kan ikke lægge os fast på en pris eller en smertegrænse, før vi har drøftet indhold og målsætninger." 

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg har sammen med tre psykiatere lavet en konkret beregning af, hvad det vil koste at genoprette psykiatrien. Prisen er ifølge fagfolkene over fire milliarder kroner. 

"Det er et meget realistisk leje," mener Peder Hvelplund (EL).

Hvad hvis regeringen kun kan finde det halve. Er der en grænse for jer i forhold til, hvor lille en 10-årsplan må blive økonomisk?

"Jeg tror, vi skal opstille en række mål, vi skal nå inden for ti år, og så må man tage det løbende fra finanslov til finanslov."

Per Larsen (K) peger på, at der er afledte gevinster, hvis en 10-årsplan kan bremse væksten i psykiatriske patienter:

"Vores indstilling er, at det må koste det, det skal koste. Vi er villige til at finde finansieringen, for i øjeblikket er der en række mennesker, som ikke kan deltage i samfundet eller på arbejdsmarkedet på grund af psykisk sygdom. Vi vil gerne investere i både forebyggelse og behandling, så det problem ikke bliver ved at vokse."

Sundhedsministeriet oplyser, at det faglige oplæg vil danne grundlag for et regeringsudspil til en 10-årsplan for psykiatrien.

Altinget har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvor mange penge regeringen vil afsætte til en aftale om en 10-årsplan for psykiatrien. Sundhedsministeriet svarer i en mail:

"Det faglige oplæg er netop afleveret til Sundhedsministeriet og sundhedsministeren, og arbejdet går nu i gang med at nærstudere oplægget. Regeringen er  – sammen med øvrige partier, der ønsker at prioritere psykiatriområdet højt – parat til at finde de midler, der skal til for at finansiere de initiativer, som finder vej i den endelige 10-årsplan."

Forrige artikel Det Etiske Råd får ny formand Det Etiske Råd får ny formand Næste artikel Aktører om psykiatrianbefalinger: Fine ambitioner skal følges op af konkrete politiske tiltag og øget kapacitet Aktører om psykiatrianbefalinger: Fine ambitioner skal følges op af konkrete politiske tiltag og øget kapacitet