Uanstændig visumpraksis for borgerne i Danmark

DEBAT: Det er en alt for besværlig og langsommelig sag for etniske danske, hvis de skal have visum til familien, skriver kontorleder Leif Randeris fra Indvandrerrådgivningen.

For ca tre år siden gennemførtes en ny visumpraksis i Danmark samt en koordinering af visse elementer af visumpraksis med de øvrige Schengenlande i EU.

Det betød, bl.a. at der fremover indførtes en helbredsforsikring, ellers udleveres et visum ikke. Besøgende udenfor EU, i hvert fald i Danmark, kan ikke benytte sig af bl.a. sundhedsvæsnet. Der er ikke tale om en rejseforsikring, men en helbredsforsikring med ganske bestemte forsikringsområder og sum. Endvidere har den, der inviterer en person til Danmark og EU, forpligtigende underskrevet en invitations- og garantierklæring. Forpligtigelsen består i at betale alle omkostninger ved besøget og tilbagerejse.

Uforståelige regler 
De fleste "etniske danskere" bør ikke have problemer med den formelle invitation, men sådan er det ikke. Indrømmet, der er et stort antal borgere med indvandrerbaggrund, der henvender sig til Indvandrerrådgivningen og vor specialwebsite http://www.visum-invitation.dk/, fordi for dem er reglerne uforståelige.

Og hvorfor det? Den "nyindførte" visumpraksis opdeler landene i 4 områder: Asyl, migration, turist og visumfrie lande. I eksempelvis asylgruppen udstedes der kun et visum ved meget alvorlig sygdom eller dødsfald i den "danske" familie. Migrationsgruppen er næsten lige så slem. Ægtefæller skulle ingen besvær have med at få et visum, men i praksis er det alt for mange gange umuligt, idet Udlændingeservice idømmer karantæne for 3 - 5 år for det mindste udsving.

Udlændingeservice har været kritiseret for langsom sagsbehandling også for visum, men endte med en påstand om, at de på 14 dage kunne sagsbehandle en ansøgning. Hvis sagsbehandlingstiden er internt i den såkaldte "service", er det i orden, men som helhed tager det mindst 2 måneder at få bevilget et visum til Danmark.

Langsommelig behandling
Visse af de danske ambassader er utroligt langsomme, og efter udtalelser fra familier i hjemlandene er det ambassaderne i Syrien og Tyrkiet. I Syrien er forholdene så groteske, at bare at aftale en tid for visumansøgning tager ca. 3 uger for at modtage en tid ca. 6 uger efter, man har indleveret de krævede papirer. Selve processen tager mindst 3 måneder, for i mindst 50 % af ansøgerne at få afslag.

Indvandrerrådgivningen har forespurgt en del af de, vi har hjulpet med ansøgningerne, om sagsbehandlingstiden og hjælpsomheden hos de danske ambassader. Ingen har kunnet bekræfte, at en sagsbehandlingstid er 14 dage, men til tider mere end 2 måneder. Ingen har kunnet bekræfte, at deres familier har følt sig velkommen og godt hjulpet på ambassadernes visumafdelinger. Ingen har kunnet bekræfte, at de har følt sig mere velkommen i det danske samfund, efter at de har været igennem processen med en visumansøgning. Det svarer stort set til det, vi i Indvandrerrådgivningen oplever i vor hverdagsservice over for borgerne.

Opleves som forskelsbehandling
Det er vor oplevelse, at visumområdet gøres til en del af udlændingelovene, hvor der påpasseligt og nidkært på ambassaderne og Udlændingeservice sikres, at en ugift person ikke kommer til Danmark, for det kunne jo være denne blev gift her og ville søge familiesammenføring. Altså "dømt" på forhånd.

Det er klart de etniske borgere, indvandrerne om man vil, der forsøger at invitere sin familie til Danmark. Det kan være bedstefar og mor, far og mor, søskende, venner m.v. Vi oplever meget ofte, at disse medborgere bliver skuffede efter en lang og besværlig ansøgningsbehandling, hvor de giver udtryk for, at de oplever processen, som forskelsbehandles negativt.

Den ansvarlige minister Rikke Hvilshøj (V) og Folketingets partier må revidere og lempe visumpraksis, så vore etniske medborgere kan få besøg af deres familie, børn og ægtefæller.

Forrige artikel Rundt om den varme PISA Næste artikel Fra selvforsørgelse til selvrespekt