Socialpædagogerne: Astrid Krags næste opgave bør være en decideret socialreform

Evalueringen af det specialiserede socialområde bør føre til en egentlig ny socialreform. Med den skal Astrid Krag give den nødvendige økonomiske indsprøjtning til området og sørge for, udsatte får den rette støtte, skriver Benny Andersen.

To år er gået, siden Mai Mercado (K) overdrog socialområdet til Astrid Krag, og begge har været meget tydelige med deres ambitioner på området.

Og ja. Den hammer, Mai Mercado gav i overrækkelsesgave, den er blevet brugt. Som forbund for i alt 40.000 socialpædagoger, der arbejder i stort set alle hjørner af socialområdet, har vi oplevet en minister med et meget stærkt fokus på rent faktisk at skabe en samlet socialpolitik.

Samtidig har vi oplevet en minister, som ikke er bange for stå fast på politisk ideologi – for eksempel på hele spørgsmålet om, hvorvidt det skal være tilladt for private aktører at tjene penge på at drive sociale tilbud. 

Og når der bankes til, er resultaterne tydelige. Med ’Børnene Først’ fik vi for første gang nogensinde reelt en reform, der betyder et paradigmeskifte, hvor vi ikke ser anbringelser som sidste udvej, men som noget der også kan være forebyggende.

Astrid Krag tog et opgør med det hidtidige herskende paradigme, hvor det mest af alt har handlet om at undgå noget – fremfor at gøre dette rette, med rette faglighed og i rette tid. Hun gjorde op med Herning-modellen, som har udviklet sig til i praksis at betyde, at anbringelser altid er absolut sidste udvej.  Samtidig fik hun sikret, at der også afsættes midler til området.

Løft af det specialiserede socialområde
Hammeren var også i sving, da Astrid Krag i lynproces fik gjort op med de mange kommuner, som har benyttet sig af private konsulentydelser for at spare penge på socialområdet. Det var den også, da hun forsøgte et opgør mod, at der kan skabes profit på udsatte børn, unge og voksne.

Derudover oplever vi som organisation i det hele taget en minister, der lytter og involverer parterne og eksperterne på området.

Og det er en minister, som anerkender behovet for rette faglighed og uddannelse på de mange socialpædagogiske arbejdspladser, som er der, hvor det gode liv for udsatte og sårbare mennesker skal folde sig ud.

Nu går den politiske sæson snart i gang igen, og her vil fokus være på evalueringen af det specialiserede socialområde. Astrid Kraghs udspil er ambitiøst.

Derfor bør udspillet også munde ud i et kvalitetsløft på området. Det skal være et løft, som giver bedre kvalitet til udsatte menneskers hverdag; der hvor de bor og hvor de lever deres liv.

Økonomisk indsprøjtning med ny socialreform
De mennesker skal sikres, at de får den rette støtte og de nødvendige specialiserede tilbud – og at det ikke er postnummeret, der er afgørende.

Der er brug for en national specialeplan. Og der er brug for et politisk krav om uddannelse og personalesammensætningen ude på de enkelte arbejdspladser. Socialpædagogiske indsatser kræver socialpædagogisk faglighed. 

Faktisk mener vi, at evalueringen bør føre til en egentlig ny socialreform – og at der også i den forbindelse gives den helt nødvendigt økonomisk indsprøjtning til området.

Så det er Socialpædagogernes klare ønske, at Astrid Krag prioriterer, at et løft af hele det specialiserede område bliver en del af den kommende finanslov og økonomiaftale mellem staten og kommunerne.

Samtidig ser vi også meget gerne, at hun arbejder for, at hele socialpsykiatrien får den nødvendige prioritering i en ny 10-års-psykiatriplan.

Vi skal have fokus på, hvordan vi med rette faglighed kan støtte mennesker til at leve et liv – også med psykiske udfordringer og diagnoser.

 Derfor må og skal der fokus på det levede liv og ikke bare på behandling, når skaderne er blevet for store.

Forrige artikel DF i Hovedstaden: Der mangler fokus på psykiatrien efter hårdt og ensomt corona-år DF i Hovedstaden: Der mangler fokus på psykiatrien efter hårdt og ensomt corona-år Næste artikel Handicapråd: Redegørelse på handicapområdet skuffer med forsvindende få politiske tiltag Handicapråd: Redegørelse på handicapområdet skuffer med forsvindende få politiske tiltag