Debat: Under corona har normalt umulige tiltag ladet sig gøre

DEBAT: Typisk tager det lang tid at koordinere indsatser, så de passer med strategierne forskellige parter. Men under coronakrisen er langsigtede mål lagt til side til fordel for handling, skriver generalsekretær i KFUM's Sociale Arbejde.

Af Morten Skov Mogensen
Generalsekretær, KFUM’s Sociale Arbejde

Coronakrisen har fået meget til at træde tydeligere frem. Det gælder både social udsathed, civilsamfundets styrke og behovet for samarbejde mellem myndigheder, fonde, virksomheder og organisationer.

Forholdene for de i forvejen sårbare mennesker er voldsomt forværret under krisen – det gælder ensomhed, misbrug, psykiske lidelser, familieproblemer og meget andet.

Heldigvis er både politikere, myndigheder, fonde, virksomheder og andre blevet opmærksomme på de mange sociale problemer, som mennesker slås med. Og vi er rykket sammen for at gøre noget ved det.

Det er glædeligt, at vi som samfund har fokus på socialt udsatte menneskers behov og er enige om, at vi ikke kan ignorere problemet. Lad os huske det fremadrettet.

Strategier er lagt til side
Meget arbejde for socialt udsatte er omlagt totalt. Nogle steder til nærmest nødhjælp.

I KFUM’s Sociale Arbejde har vi eksempelvis iværksat Akut Social Drive Out med støtte fra Trygfonden. Vi rykker ugentligt ud med mad, tøj, nærvær, fornødenheder og rådgivning til op imod 1.500 mennesker i Danmarks yderområder.

Det er et godt eksempel på, hvad det har kunnet lade sig gøre at aktivere på meget kort tid under coronakrisen – men formentlig ikke under normale forhold.

Typisk tager det lang tid at koordinere indsatserne, så de harmonere med strategierne hos de forskellige parter. Men under coronakrisen har vi alle måttet lægge de langsigtede strategier til side og forholde os til de påtrængende problemer for socialt udsatte mennesker. Og gøre noget – nu.

Det har faktisk været forfriskende at rykke hurtigt. Sammen.

Lad os fortsætte samarbejdet
Akut Social Drive Out er et samarbejde mellem mange parter, og det er forskelligt rundt om i landet.

Kommunerne har bidraget til at identificere og skabe kontakt til sårbare mennesker, og i nogle tilfælde stiller de også støttekontaktpersoner til rådighed.

I nogle dele af landet har kirkerne stillet med faciliteter, præster og frivillige fra sognet i forbindelse med uddeling af hjælp eller i forhold til svære og nærværende samtaler og praktisk hjælp.

Virksomheder donerer mad og fornødenheder.

Fødevarebanken kører den ud til vores sociale caféer, som tilbereder den og bringer den videre. Og sammen harmoniserer vi den hjælp, som under normale omstændigheder kan være svær at få til at fungere på grund af alverdens praktiske, taktiske, strategiske og prioriteringsmæssige hensyn.

Nu har vi en styrket bevidsthed om, at samarbejde er vigtigt. Og de sociale problemer forsvinder jo ikke efter coronakrisen, så lad os fortsætte det gode samarbejde.

Civilsamfundet har vist sit værd
I de sociale organisationer har vi også været nødt til at lancere nye former for støtte og hjælp.

Vi er langt oftere i telefonisk og online kontakt med forældre i daginstitutioner, gæster fra den sociale café og mange andre. Vi tilbyder walk and talk. Og vores online-rådgivninger har udvidet deres tilbud.

Vi er både mere opsøgende og mere tilgængelige. Det skal vi fortsætte med. Vi skal være let at finde og kontakte, vi skal være mere opsøgende, så vi sikrer, at sårbare mennesker kan finde den hjælp, de har brug for.

Et stærkt civilsamfund beviser sit værd, når der med øjeblikkelig virkning kan rækkes ud til udsatte børn, unge, voksne og familier på de yderste kanter og i samfundets oversete hjørner.

Det er bekræftende for det videre samarbejde, at vi på tværs af sektorer erfarer styrken i at sætte vores forskellige indgange og ressourcer i spil sammen.

Under normale omstændigheder kunne vi have brugt lang på at mødes og forhandle. Nu gør vi det bare sammen, fordi der er brug for det. Lige nu.

Forrige artikel Kirkens Korshær: Corona har været et forstørrelsesglas på godt og ondt Kirkens Korshær: Corona har været et forstørrelsesglas på godt og ondt Næste artikel Vibe Klarup: Tilbage til normalen før coronakrisen er ikke nødvendigvis nok Vibe Klarup: Tilbage til normalen før coronakrisen er ikke nødvendigvis nok