Ensomhed har store konsekvenser for ældre

DEBAT: Ensomhed er et omfattende problem blandt ældre, skriver Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen. Det koster samfundet dyrt, men indsatser på området mangler politisk og økonomisk opbakning.

Af Bjarne Hastrup
Direktør i Ældre Sagen

Ensomhed er meget udbredt i Danmark. De seneste tal fra EGV-Fonden viser, at cirka 65.000 ældre over 65 år ofte føler sig ensomme. Det er ikke blot et problem for de mange ensomme, men så sandelig også for samfundet.

Lad os se på fakta fra Statens Institut for Folkesundhed, der har lavet rapporten ”Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark”.

Hvert år koster ensomhed blandt ældre samfundet mellem 120 og 232 millioner kroner. Mere end 10.000 ældre indlægges årligt på grund af svage eller manglende relationer til andre mennesker. Lægerne kontaktes op mod 125.000 gange årligt af ældre, der bare trænger til en at snakke med. Dertil kommer, at hver femte over 80 år i dag får antidepressiv medicin. Og at 1.500-2.000 ældre hvert år dør på grund af svage sociale relationer.

Savner politisk opbakning
Man kunne godt have ønsket, at regeringens 2020-plan på det sociale område også havde som mål at bekæmpe ensomhed. Ikke kun blandt ældre mennesker, men hos alle aldersgrupper i samfundet. Regeringens plan skal suppleres med målet: ”Halver ensomheden blandt 65+ årige inden 2020”. De frivillige foreninger gør i dag en kæmpe indsats på området, men vi mangler ofte opbakning fra både lokalpolitikere og Folketinget.

Det er trist, når Ældre Sagens 14.000 frivillige må indstille projekter, fordi kommunen ikke vil støtte det frivillige arbejde. Det er ekstra trist, når vi samtidig ved, at kommunerne kun bruger cirka halvdelen af de 150 millioner kroner, som de årligt modtager som såkaldte paragraf 18-midler. Og vi må sige til frivillige, at de selv må betale for transporten, hvis de vil være besøgsven eller de må droppe stolegymnastik for svage ældre, fordi det ikke er muligt at låne et lokale.

Projekt ”Ud af Busken”
Lad mig komme med et konkret eksempel, hvor vi lige nu har brug for hjælp til et projekt, som hjælper ensomme ældre. Vi har de seneste tre år haft et pilotprojekt i Ældre Sagen, der hedder ”Ud af busken”. Projektet støttes af Socialministeriets pulje for et aktivt ældreliv og handler om at give hinanden et lille skub ud af den uønskede ensomhed. I alt 18 byer har været involveret i projektet, og erfaringerne har været så positive, at vi nu forsøger at gøre det til et landsdækkende initiativ.

Noget af det unikke ved ”Ud af Busken” er, at vi fokuserer meget på at skabe nye netværk. Der er altså ikke tale om en besøgsven, der kommer på besøg en gang om ugen. Vi forsøger at skabe netværk på tværs af de ensomme ældre, så vores frivillige er en slags koordinatorer, der for eksempel hjælper med transport til og fra et arrangement. Så ensomme opdager, at de selv kan bidrage og være noget for, og sammen med andre mennesker.

Prioriterer huller i budget
Men kommunerne skal trække med. Vi har brug for deres hjælp til at finde frem til de ensomme ældre – og vi har så sandelig også brug for økonomisk støtte til vores arrangementer. Og så er vi tilbage ved de 150 millioner kroner, som kommunerne modtager i bloktilskud fra staten – målrettet frivilligt socialt arbejde.

Ifølge Ankestyrelsen bruger kun 29 ud af 98 kommuner alle pengene til det, de er beregnet til. Knap hver tredje kommune brugte under halvdelen – og bruger i stedet resten af pengene til at lappe huller i det kommunale budget.

Ældre Sagen foreslår, at de paragraf 18-midler, som kommunerne ikke bruger, skal leveres tilbage til staten. Frivilligorganisationerne skal jo også betale pengene tilbage, hvis de ikke bruger dem. Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) kan ved en enkelt justering af reglerne for paragraf 18-midler sikre mere målrettet hjælp til ensomme ældre.

 

Forrige artikel Der er penge i en tidlig indsats til udsatte børn Næste artikel Hjemløse har brug for flersidet indsats Hjemløse har brug for flersidet indsats